VREDESWEEK 2020 voor de 25ste keer!!

AGENDA VREDESWEEK 2020

Opening Vredesweek en Opening foto expositie over kernbewapening

zaterdag 19 september 10.00 uur tot 11.00 uur in de Openbare bibliotheek, Pijpenstraat 18 te Enschede

De openingen worden verricht door wethouder J. van Houdt. Eerst zal Maaike Beenes van ngo Pax iets vertellen over de Vredesweek, Pax en de actie tegen kernbewapening.

De foto expositie

75 jaar na de alles verwoestende atoombommen op Hiroshima en Nagasaki en bijna 40 jaar na de grote kernwapendemonstraties in Amsterdam en Den Haag zijn de kernwapens weer helemaal terug van (eigenlijk nooit echt) weggeweest. Op initiatief van president Trump zijn inmiddels op één na alle internationale verdragen om nog steeds enorme voorraden kernwapens verder in te perken opgezegd of niet verlengd en zijn zowel Rusland als de Verenigde Staten (en wie weet welke landen nog meer) volop bezig de kernwapens te “moderniseren. In samenwerking met gemeente Enschede, ngo Pax en de Openbare bibliotheek Enschede

Oecumenische Vredesdienst

Pagina bekijken

zondag 20 september 2020
10.00-11.30 uur
Jacobuskerk
Oude Markt, Enschede

Ook, of juist, dit jaar organiseren we in de vredesweek een oecumenische viering. Juist omdat het dit jaar allemaal anders is dan anders, hebben wij elkaar nog meer nodig. En is het nog belangrijker om de nadruk te leggen op het zoeken naar wat ons verbindt. En dat is dit jaar het thema van de vredesweek: Vrede verbindt verschil. Graag willen wij u uitnodigen voor deze oecumenische kerkdienst aan het begin van de vredesweek. Voorgangers zijn Pastor Frank de Heus en Majoor Peter Schraa.
Bezoekers wordt verzocht vooraf te reserveren via
reserveren.jacobuskerk@katholiekenschede.nl

georganiseerd door samenwerkende kerken in Enschede

Strijd om de Middellandse Zee

maandag 21 september 2020
19.30-21.30 uur
SDO-gebouw
Hoog en Droog 25, Enschede

In het oosten van de Middellandse Zee lopen de spanningen op. Diep onder het zeewater zijn grote gasvoorraden ontdekt en de strijd is ontbrandt over het eigendom van dat gas, de winning en het transport. Oude bondgenootschappen worden ingeruild voor nieuwe en met militair machtsvertoon proberen de opponenten elkaar te imponeren terwijl “de oude conflicten” – de oorlog in Syrië bijvoorbeeld – nog niet eens beëindigd zijn. Een informatie- en discussiebijeenkomst over de rol van Europa, Turkije, Israël en de Arabische Golfstaten.
aanmelding vooraf is niet nodig;
registratie en desinfecteren bij binnenkomst. Bij meer dan 30 personen is de zaal vol, dus kom op tijd.
i.s.m. Samenwerkende Democr. Organisaties en Palestina Werkgroep

Oorlog en Vrede in Europa

dinsdag 22 september 2019
19.30-21.00 uur
Amphitheater Vrijhof
Campus Univ. Twente, Enschede


Een mondiale oorlog is er na de Tweede Wereldoorlog niet meer geweest. Wèl volop kleinere oorlogen en twisten. Han ten Broeke analyseert met welke landen, groepen of machthebbers we rekening moeten houden. Hij richt zijn blik vooral op Europa, het continent dat al tientallen jaren min of meer in vrede leeft. Hoe ziet hij de toekomst? Han ten Broeke was jarenlang Tweede Kamerlid voor de VVD en woordvoerder buitenlandse zaken en defensie. Tegenwoordig is hij Director of Political Affairs bij The Hague Centre for Strategic Studies.
Om deel te nemen is het nodig om in te schrijven via de link op utwente.nl/nl/sg/programma/2020/9/675897/oorlog-en-vrede-in-europa

in samenwerking met Studium Generale en Wetenschapswinkel Universiteit Twente


Verhalenwedstrijd

woensdag 23 september 2020
18.15-20.15 uur
Openbare Bibliotheek
Pijpenstraat 15, Enschede


Voor het vierde achtereenvolgende jaar wordt in samenwerking met de Openbare Bibliotheek een verhalenwedstrijd georganiseerd. Het thema dit keer is: “Vrede verbindt verschil, hoe ervaar en beleef je dat in Corona tijd?” De verhalen, die tot 12 september 2020 kunnen worden ingeleverd, worden door een deskundige jury beoordeeld. De mooiste verhalen worden door de auteurs voorgedragen tijdens de bijeenkomst. Voor de auteurs zijn er naast mooie prijzen voor de winnaars een bundel voor de ingestuurde verhalen.
Bezoekers dienen zich vooraf aan te melden via info@enschedevoorvrede.nl Inloop is vanaf 18.15 uur. Luisteren naar de verhalen kunt u vanaf 18.45 uur
in samenwerking met Friedensfreunde Dülmen, St. Vizier en Vrouwen voor Vrede E’de

Mozaïek van een Vluchteling

donderdag 24 september 2020
19.30-21.30 uur
SDO-gebouw
Hoog en Droog 25, Enschede


Als er één groep mensen is voor wie vrede verschil verbindt dan zijn dat wel vluchtelingen. Hoofd en hart vol herinneringen aan het land van herkomst en de tocht van daar naar hier. De verschrikkingen maar ook de momenten van geluk. En dan hier in Nederland, in Enschede je draai proberen te vinden. Je opnieuw verbinden met alles wat zo verschilt van thuis. Op avonden als deze staat hun verhaal centraal, maar ook de (muzikale) cultuur die ze meegenomen hebben. Een voortzetting van de initiatieven “Verhaal van een Vluchteling” en “Muziek Mozaïek”.
aanmelding vooraf is niet nodig;
registratie en desinfecteren bij binnenkomst. Bij meer dan 30 personen is de zaal vol, dus kom op tijd. in samenwerking met Samenwerkende Democr. Organisaties en Vluchtelingenwerk

Coventrygebed om Verzoening

vrijdag 25 september 2020
13.15-13.45 uur
Ontmoetingskerk
Varviksingel/Wagenaarstr., Enschede


In vele steden in tientallen verschillende landen op alle continenten wordt elke vrijdagmiddag in grote onderlinge verbondenheid het zgn. Coventrygebed om vrede en verzoening gebeden. Toen in november 1940 de middeleeuwse kathedraal van Coventry door een Duits bombardement werd verwoest, realiseerde de deken van de kathedraal zich dat Britse bommenwerpers eenzelfde soort verwoesting aanrichten aan Duitse steden. En in plaats van op te roepen tot wraak formuleerde hij een gebed om vergeving voor wat wij elkaar over en weer aandoen.
aanmelding vooraf is niet nodig;
registratie en desinfecteren bij binnenkomst. Wel graag tussen 13.00 en 13.10 uur binnenkomen.
iedereen kan zich bij deze laagdrempelige gebedsviering aansluiten

Kampvuurgesprek …

vrijdag 25 september 2020
19.00-20.30 uur
Oase
Dinkelstraße 6, Gronau

De oase: Op de plek waar de Dinkel tussen Gronau en Losser de grens passeert ligt de internationale oecumenische vredestuin ‘de Oase’. Een plek rond een kampvuur voor grensoverschrijdende ontmoetingen. Graag willen we de laatste informatie horen over Beirut, waar zo’n verschrikkelijke explosie heeft plaats gevonden. Verder zal Yasmin Haider vertellen over Syrië. Zelf woont ze al 20 jaar in Nederland, maar in Damascus woont familie, waarmee ze intensief contact onderhoudt. Ook zal ze een verhaal voorlezen uit haar laatste boek. Saher, een Syrische muzikant, zal de avond opluisteren met muziek, aangezien we zelf nog niet mogen zingen. Ook wordt er koffie en thee geschonken met een stuk Zwiebelkuchen. Aanmelden voor deze activiteit is niet nodig, maar een mondkapje kan heel nuttig zijn in samenwerking met de internationale oecumenische vredestuin Oase Gronau/Losser

Protest geen wapens naar Egypte

zaterdag 26 september 2020
13.00-14.00 uur
Burgemeester Jansenplein
Hengelo

Nog geen tien jaar geleden werden de protesten op het Tahrirplein in Egypte door het leger neergeslagen met o.a. door Nederland geleverde wapens. We schaamden ons diep en dat zo nooit weer mogen gebeuren. Inmiddels is het leger weer aan de macht in Egypte, geeft militaire steun aan Saoedi-Arabië in de oorlog in Jemen en aan de Arabische Emiraten in Libië en zoekt de confrontatie met Turkije in de Middellandse Zee. En met instemming van de Nederlandse overheid gaat wapenbedrijf Thales Egypte voor ruim € 100 miljoen aan wapensystemen leveren.
we houden 1,5 mater afstand van elkaar en van de voorbijgangers en dragen bij voorkeur een mondkapje.
in samenwerking met Stop Wapenhandel en Stop the War on Migrants