Vredesnieuws

VredesNieuws

VD AMOK is lid geworden van War Resisters’ International
Recent zijn 4 organisaties tot War Resisters’ International toegetreden als geassocieerd lid. Onder hen de Nederlandse anti-militaristische organisatie VD AMOK, die zich vooral met onderzoek bezig houdt. De WRI is een wereldwijd netwerk van pacifistische en anti-militaristische organisaties. Volledig lid (sectie) is in Nederland Vredesbeweging Pais.
volledig bericht (4-11-2016)
Eerste exemplaar van boek ‘De boemerang van oorlog en geweld’ aangeboden aan Kees Schuyt
Na de vele gesprekken en discussieronden om tot een afgewogen uitgave van een hedendaagse samenspraak met Erasmus te komen, kon het Huis van Erasmus het boek De boemerang van oorlog en geweld presenteren. In een overvolle Desideriuszaal van de Rotterdamse bibliotheek werd op zaterdag 29 oktober 2016 het eerste exemplaar ervan uitgereikt aan de bekende socioloog Prof. Dr. Kees Schuyt.
volledig bericht (3-11-2016)
De wereld is een belangrijke stap dichterbij een verbod op kernwapens
De wereld is een belangrijke stap dichterbij een verbod op de gevaarlijkste massavernietigingswapens: kernwapens. Op 24 oktober besloot de VN met overweldigende meerderheid om in 2017 te onderhandelen over een internationaal kernwapenverbod. Een historische doorbraak waar de vredesbeweging zich jarenlang sterk voor heeft gemaakt. Nederland onthield zich van stemming.
volledig bericht (2-11-2016)
BDS inspectieteam in Den Haag op zoek naar producten van bezetting en landroof
Op zaterdag 29 oktober gaat een BDS-inspectieteam bij diverse supermarkten in het centrum van Den Haag op zoek naar producten met herkomst “Israël” die mogelijk uit de nederzettingen afkomstig zijn. Er zal een lijst worden gemaakt van de gevonden producten, die aan de bedrijfsleider zal worden aangeboden.
volledig bericht (28-10-2016)
Geopolitieke aspecten aan Kamerleden gepresenteerd vlak vóór het MH17 debat
Woensdagochtend 26 oktober ontvangen de Vaste Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken en voor Veiligheid en Justitie in zg. bijzondere procedure prof.dr. Kees van der Pijl van het Centrum voor Geopolitiek. De bijeenkomst vindt plaats om 11 uur in een vergaderzaal van het Kamergebouw en vlak voor het debat over het rapport van het Joint Investigation Team over de MH17.
volledig bericht (25-10-2016)
Kritisch rapport: Nederland blijft wapens leveren aan Midden-Oosten, Europees beleid nog ver weg
Ondanks grote zorgen over de dubbele agenda van veel landen in het Midden-Oosten – steun aan de strijd tegen IS maar tegelijk steun aan gewelddadig extremisme, of het volgen van een eigen regionale machtsagenda – en ondanks de dramatische oorlog in Jemen, bleef Nederland vorig jaar wapens leveren aan het Midden-Oosten.
volledig bericht (25-10-2016)
Ander Nieuws week 43: Wapenverkopen aan Arabische heersers maken Midden-Oosten niet veiliger
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de ‘Nieuwe Oorlog’. In deze editie met o.a.: – Wapenverkopen aan Arabische heersers maken Midden-Oosten niet veiliger – Het einde van de interventie-manie – Goede doden in Mosul, slechte doden in Aleppo en nog meer ‘ander’ nieuws uit het Midden-Oosten.
volledig bericht (24-10-2016)
VS brak eigen regels over gebruik verarmd uranium
De VS heeft bij het gebruik van verarmd uranium in Irak in 2003 zijn eigen militaire richtlijnen genegeerd. Het land vuurde deze munitie af in veel meer stedelijke gebieden dan zij in eerste instantie toegaf. Dat blijkt uit een rapport, op basis van recent vrijgegeven informatie over het gebruik van deze munitie. Bovendien groeit de vrees dat de VS verarmd uranium heeft gebruikt in Syrië.
volledig bericht (21-10-2016)
Aankondigen van acties, bijeenkomsten en overige evenementen van de vredesbeweging vindt u op de Vredesagenda en de tentoonstellingsagenda Vredesmuseum .

In de webshop van het Vredesmuseum koopt u: vredesspellen, gebroken geweertjes, vredesvlaggen, vredeswenskaarten, vredesboeken en meer.

Dit nieuws is bijeen gebracht door Vredesbeweging Pais, Haags Vredesplatform en VD-AMOK. Andere vredesorganisaties worden uitgenodigd om er ook aan deel te nemen.
Een archief met al het nieuws vanaf 1998 is hier te vinden.

Wij horen graag wat u van deze nieuwsbrief vindt. Uw commentaar kunt u geven door deze e-mail op de gebruikelijke wijze te beantwoorden. Zo kunt u zich ook afmelden voor deze nieuwsbrief.

——- End of forwarded message ——-