Vredesnieuws juni 2017

        VredesNieuws
Tweede Kamerlid Sadet Karabulut neemt deel aan protestacties bij Volkel en in Brussel
SP-buitenlandwoordvoerder Sadet Karabulut heeft zich gevoegd bij de Nederlandse vredesactivisten die morgen (24 mei) per bus naar Brussel gaan om zich daar te voegen bij de protestacties tegen de NAVO-top die op Hemelvaartsdag (25 mei) gehouden wordt. Ook zal zij woensdagmiddag deelnemen aan de actie bij Volkel tegen het Amerikaanse moderniseringsprogramma van de ook daar gestationeerde kernwapens
volledig bericht (23-5-2017)
Hoe staan pacifisten tegenover geweld door de politie
De Werkgroep Vredesvraagstukken van Vredesbeweging Pais heeft een antwoord geformuleerd op de vraag ‘Hoe staan pacifisten tegenover geweld door de politie’. Kern van het antwoord is dat politiemensen specialisten moeten worden in geweldloze conflictoplossing. De huidige trend naar militarisering van de politie moet worden gekeerd.
volledig bericht (23-5-2017)
Nieuwe tentoonstellingen in het Vredesmuseum op Internet
In het virtuele museum van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid is de nieuwe tentoonstelling ‘Vredeskinderen’ te zien. Ook nieuw is een collectie van, meest Engelstalige, online-tentoonstellingen uit vredesmusea van over de hele wereld.
volledig bericht (23-5-2017)
Veel Walks of Peace in de komende Vredesweek
PAX roept plaatselijke groepen op om in de Vredesweek (16 t/m 24 september) een Walk of Peace te organiseren. Bekend is al dat in Vlaardingen, Enschede, Bussum-Naarden, Naaldwijk, Zoetermeer en Leeuwarden zo’n vredeswandeling zal plaatsvinden.
volledig bericht (23-5-2017)
Ander Nieuws week 21: VS zullen oorlog in Afghanistan nooit winnen
Tweewekelijkse selectie van ‘ander nieuws’ uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.: – Verkiezingswinst Rouhani in Iran “kans voor Trump om voor diplomatie in plaats van oorlog te kiezen” – VS zullen oorlog in Afghanistan nooit winnen – Moet Hamas het verleden herschrijven? en nog meer.
volledig bericht (22-5-2017)
Protest Nederlandse vredesactivisten tegen NAVO-top in Brussel
Enkele tientallen Nederlandse vredesactivisten zullen op woensdag 24 en donderdag 25 mei a.s. deelnemen aan verschillende acties tegen de NAVO-top die op Hemelvaartsdag in Brussel zal plaatsvinden. De Nederlandse activisten zullen onderweg naar Brussel een korte actie houden bij Vliegbasis Volkel tegen de daar in NAVO-verband gestationeerde Amerikaanse kernwapens.
volledig bericht (22-5-2017)
25 mei 13 uur: Internationaal webinar over het verzet tegen de militarisering in Zuid-Korea
War Resisters’ International organiseert op Hemelvaartsdag een webinar onder de titel “Resisting militarisation in South Korea: Educating for peace and conscientious objection”. Er zullen 2 vredesactivisten uit Zuid-Korea aan deelnemen.
volledig bericht (21-5-2017)
Update omtrent de NAVO-acties eind mei in Brussel
Enkele weken geleden hebben we jullie geïnformeerd over de internationale acties die op woensdag 24 en Hemelvaartsdag 25 mei a.s. zullen plaatsvinden tegen de NAVO-top die op woensdag 24 mei in Brussel wordt gehouden en waarbij Donald Trump zijn eerste bezoek aan Europa aflegt. Vanuit Oorlog is geen Oplossing laten we beide dagen een bus vanuit Nederland naar Brussel rijden.
volledig bericht (10-5-2017)
Enschede voor Vrede neemt stelling tegen NAVO-top en Landmachtdagen
Op donderdagavond 11 mei a.s. organiseert Enschede voor Vrede vanaf 19.30 uur in de Wonne (Noorderhagen 25, Enschede) een vredestuinbijeenkomst met als titel “Geen oorlog met Rusland!”. Dit mede met het oog op de landmachtmanifestatie die twee dagen later, op zaterdag 13 mei, in het Volkspark zal plaatsvinden en waartegen Enschede voor Vrede dan ook zal protesteren.
volledig bericht (9-5-2017)
Ander Nieuws week 19: Val van Raqqa en Mosul betekent nog niet einde voor ISIS
Tweewekelijkse selectie van ‘ander nieuws’ uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.: – Val van Raqqa en Mosul betekent nog niet einde voor ISIS – eerder een nieuw begin – Amerikaanse regeringsfunctionarissen riskeren medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Yemen – De echte redenen achter de Palestijnse hongerstaking.
volledig bericht (8-5-2017)
Europese Unie wil wapenindustrie financieren
Persbericht Stop Wapenhandel – Amsterdam 8 mei 2017 – Komende woensdag bespreekt het Europees Parlement een plan om de Europese Investeringsbank (EIB) open te stellen voor leningen ten behoeve van wapenproductie. Dat zou een stap terug zijn op het gebied van ethisch bankieren, schrijft Stop Wapenhandel in het vandaag verschenen rapport ‘Europees geld voor de wapenindustrie’.
volledig bericht (8-5-2017)
Aankondigen van acties, bijeenkomsten en overige evenementen van de vredesbeweging vindt u op de Vredesagenda en de tentoonstellingsagenda Vredesmuseum.

In de webshop van het Vredesmuseum koopt u: vredesspellen, gebroken geweertjes, vredesvlaggen, vredeswenskaarten, vredesboeken en meer.

Dit nieuws is bijeen gebracht door Vredesbeweging Pais, Haags Vredesplatform en VD-AMOK. Andere vredesorganisaties worden uitgenodigd om er ook aan deel te nemen.
Een archief met al het nieuws vanaf 1998 is hier te vinden.