Vredesnieuws eind september 2017

        VredesNieuws
Lezing in Rotterdam op 28 oktober. Erasmus: Uitvinder van Vredesopvoeding en een Cultuur van Vrede
Peter van den Dungen maakt duidelijk hoe Erasmus de eerste was die de mensen in Europa ‘vrede’ leerde. Erasmus was zelfs de ‘uitvinder’ van het begrip ‘vrede’. Van den Dungen was 25 jaar algemeen coördinator van het Internationale Netwerk van Vredesmusea, dat van Guernica en Den Haag tot aan Hiroshima functioneert.
volledig bericht (22-9-2017)
Crisis VS en Noord-Korea: “Bombarderen voor vrede is als vrijen voor maagdelijkheid”
De roekeloze retoriek afkomstig van zowel de VS als Noord-Korea laat de reeds gevaarlijke crisis in Korea verder escaleren. De wilde dreigementen die beide partijen uiten verergert enkel de reeds zeer explosieve situatie.
volledig bericht (18-9-2017)
Clusterbommen maken dagelijks 3 slachtoffers
De Cluster Munition Monitor 2017 maakt in zijn jaarrapport gewag van een stijging van het aantal slachtoffers van clusterwapens. Tussen 2015 en 2016 is hun aantal verdubbeld, van 419 in 2015 tot 971 in 2016. Dit komt neer op gemiddeld drie slachtoffers per dag. In 98 procent van de opgetekende gevallen ging het om burgers.
volledig bericht (14-9-2017)
Vredesactivisten verhinderen opbouw wapenbeurs in Londen
Honderden vredesactivisten voerden van 4 tot 11 september actie aan de DSEI wapenbeurs in Londen. Ze blokkeerden dagenlang de toegangswegen en vertraagden zo de opbouw van de beurs. Ook Belgische en Nederlandse activisten deden mee.
volledig bericht (13-9-2017)
Ander Nieuws week 37: Nucleair akkoord met Iran in gevaar
Tweewekelijkse selectie van ‘ander nieuws’ uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.: – Beide partijen in Golfcrisis op lijst ‘belangrijkste markten’ voor exportoffensief wapenhandel – Nucleair akkoord met Iran in gevaar – De oorlog in Afghanistan: plannen, bombarderen, verliezen en nog acht andere berichten.
volledig bericht (11-9-2017)
Internationale week van actie tegen de militarisering van de jeugd
Van 20-26 november is het weer de ‘Internationale week van actie tegen de militarisering van de jeugd’. Dit jaar voor de vierde keer spannen anti-militaristen over heel de wereld zich gezamenlijk in om de vele manieren waarop geweld bij jongeren gepromoot wordt aan de kaak te stellen en te wijzen op alternatieven voor geweld. Dit jaar ook in Nederland?
volledig bericht (11-9-2017)