Vredesnieuws april 2017

        VredesNieuws
Ontmoetingdag vredesbeweging, 10 juni in Utrecht
Op zaterdag 10 juni a.s. vindt in het Emmaentrum, Cremerstraat 245/247 Utrecht van 11 tot 17 uur de jaarlijkse ontmoetingsdag van de vredesbeweging plaats, waarin zoveel mogelijk – graag alle! – mensen die actief zijn in de vredesbeweging weer met elkaar zullen praten. Thema is dit jaar ‘inclusieve veiligheid’.
volledig bericht (21-4-2017)
WILPF stuurt brief aan formateur
De Women’s International League for Peace and Freedom heeft een brief aan de formateur geschreven. WILPF is van oordeel, dat een effectievere aanpak om conflicten, oorlog, massaal geweld en grote aantallen mensen op de vlucht te voorkomen, meer inspanning vereist om vrouwen te betrekken bij de preventie van conflicten, oorlog en massaal geweld, bij vredesonderhandelingen en wederopbouw.
volledig bericht (19-4-2017)
Luchtaanvallen Westerse coalitie leiden tot record aantal burgerdoden in Syrië en Irak
De coalitie van landen die strijdt tegen IS trekt steeds harder van leer. Maand na maand is er een toename van het aantal bommen waarmee Syrië en Irak bestookt worden. Dit leidt ook tot een toename van het aantal burgerdoden. Dat blijkt uit onderzoek van de ngo Airwars.
volledig bericht (17-4-2017)
Op weg naar een kernwapenverbod? Symposium 20 mei, Amersfoort
In maart van dit jaar beginnen in New York de eerste onderhandelingen over een verdrag om kernwapens te verbieden. In mei zal bekend zijn welke mogelijkheden of belemmeringen deze eerste ronde heeft opgeleverd. Hoe moeten we tegen dit verdrag in wording aankijken vanuit historisch perspectief? Hierbij zijn tal van vragen te stellen waarop we op 20 mei een antwoord hopen te vinden.
volledig bericht (13-4-2017)
Ander Nieuws week 15: Heeft Amerikaanse politiek bedoeling om Syrische oorlog te verlengen?
Tweewekelijkse selectie van ‘ander nieuws’ uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.: – Heeft Amerikaanse politiek bedoeling om Syrische oorlog te verlengen? – Syrië en chemische wapens: Wat we weten, wat we niet weten, en de gevaren die ons wachten – Geweld: dat van hen en dat van ons en nog meer.
volledig bericht (11-4-2017)
Jihadism en Erdogan haaks op de islam?
Religies hebben iets dubbels. Niet alleen dat ze vaak overkomen als regelgevende instituten, maar zij tevens in de kern een mystieke zaak zijn, dus iets zoals innerlijke kracht gevende verbinding met het Mysterie geven. Maar voorts ook dat zij in de praktijk zowel een werktuig ten goede als ook ten kwade blijken.
volledig bericht (11-4-2017)
Aankondigen van acties, bijeenkomsten en overige evenementen van de vredesbeweging vindt u op de Vredesagenda en de tentoonstellingsagenda Vredesmuseum.

In de webshop van het Vredesmuseum koopt u: vredesspellen, gebroken geweertjes, vredesvlaggen, vredeswenskaarten, vredesboeken en meer.