Vredesnieuws 9 september 2017

        VredesNieuws

Activiteiten Vrouwen voor Vrede IJmond in de Vredesweek
Vrouwen voor Vrede IJmond viert dit jaar dat zij 35 jaar bestaat. Dat er kruisraketten geplaatst zouden worden in Nederland bracht hen op de been. Sinds die tijd vragen de vrouwen op diverse manieren aandacht voor ontwapening en geweldloze conflictoplossingen. Voor de komende Vredesweek melden zij 3 activiteiten: onthulling van een Vredespaal, een vredesfietstocht en een Walk of Peace.
volledig bericht (8-9-2017)
Tentoonstelling ‘De kracht van verbeelding’, Vredesweek 2017 Gouda
In de Vredesweek organiseert het Museum voor Vrede en Geweldloosheid een speciale gelegenheidstentoonstelling. Deze tentoonstelling bestaat uit werk van kunstenaars die zich door het thema van de Vredesweek “De kracht van verbeelding” hebben laten inspireren.
volledig bericht (8-9-2017)
Clusterbommen maken dagelijks 3 slachtoffers
De Cluster Munition Monitor 2017 maakt in zijn jaarrapport gewag van een stijging van het aantal slachtoffers van clusterwapens. Tussen 2015 en 2016 is hun aantal verdubbeld, van 419 in 2015 tot 971 in 2016. Dit komt neer op gemiddeld drie slachtoffers per dag. In 98 procent van de opgetekende gevallen ging het om burgers.
volledig bericht (4-9-2017)
Vredesmanifest van 500 Jongeren voor Vrede, bijeen in Barcelona
Kort na de aanslagen vond in Barcelona een bijeenkomst plaats van Jongeren voor Vrede. 500 leden van deze christelijke organisatie kwamen daar 3 dagen bijeen. Ze namen het vredesmanifest ‘More Youth, More Peace’ aan. U kunt dit manifest hier lezen. Het geeft goed weer wat deze jongeren beweegt en hoe ze denken.
volledig bericht (1-9-2017)
Ander Nieuws week 35: Het spook van de pre-emptieve oorlog
Tweewekelijkse selectie van ‘ander nieuws’ uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.: – Het spook van de pre-emptieve oorlog – Internationale gemeenschap moet bloedbad in Yemen halt toeroepen – Trump net als Obama in de val in Afghanistan en nog tien andere berichten.
volledig bericht (29-8-2017)
Aankondiging ‘2000 kernwapens op scherp: wat kan Nederland doen?’ 25/09 Humanity House
Door de Noord-Koreaanse raketproeven en de reacties van Trump is de nucleaire dreiging weer verontrustend actueel. Anderzijds is er in de VN succesvol onderhandeld over een verbod op kernwapens, met deelname van Nederland als enig NAVO-lid. Tijd dus voor debat over de vraag: wat kunnen wìj doen om van de kernwapens af te komen?
volledig bericht (29-8-2017)
Just Peace festival, 21 tot en met 24 september in Den Haag
21 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede. Rond deze dag vindt in Den Haag voor de vierde keer het Just Peace festival plaats. Gedurende vier dagen worden er veel activiteiten, verspreid over diverse locaties in Den Haag georganiseerd, waarbij alles draait om het centrale thema Vrede en Recht.
volledig bericht (28-8-2017)
Enschede voor Vrede protesteert tegen International Army Show op voormalige Vliegbasis Twenthe
Op vrijdag 1 en zondag 3 september organiseert Enschede voor Vrede protestacties tegen de International Army Show die van 1 tot en met 3 september georganiseerd wordt op het terrein van de voormalige Vliegbasis Twenthe. De protestacties vinden op vrijdag 1 september van 10 tot 13 uur en op zondag 3 september van 11 tot 14 uur plaats bij de ingang van het evenement, Vliegveldweg 345 in Enschede.
volledig bericht (26-8-2017)
Vredessymposium 2017 20 september in Utrecht met als thema: Vrouwen op Vredesmissie
Woensdagmiddag 20 september vindt de derde editie van het Vredessymposium plaats in het Oude Stadhuis in Utrecht. Het thema is dit jaar ‘Vrouwen op Vredesmissie’. Drie vredeswerkers zullen vertellen over hun werk onder soms moeilijke omstandigheden. Burgemeester Jan van Zanen zal vredeshelden huldigen.
volledig bericht (23-8-2017)
Wereldvredesindex 2017: wereld afgelopen jaar iets vreedzamer maar trend blijft negatief
Van de Wereldvredesindex is de editie 2017 verschenen. Ondanks een kleine verbetering in het afgelopen jaar, moet gevreesd worden dat de negatieve trend van de afgelopen 10 jaar zal doorzetten. De kloof tussen de meest en minst vreedzame landen blijft groeien. Er wordt veel te weinig geïnvesteerd in vredesopbouw.
volledig bericht (20-8-2017)
Aankondigen van acties, bijeenkomsten en overige evenementen van de vredesbeweging vindt u op de Vredesagenda en de tentoonstellingsagenda Vredesmuseum.

In de webshop van het Vredesmuseum koopt u: vredesspellen, gebroken geweertjes, vredesvlaggen, vredeswenskaarten, vredesboeken en meer.