Vredesfietstocht door Enschede 6-8 aug. a.s. daarin ook de Hiroshimaherdenking op 6 aug

Voor het zesde achtereenvolgende jaar houdt de vredesbeweging DFG-VK (Deutsche Friedensgesellschaft – Vereinigte KriegsdienstgegnerInnen) in Nordrhein-Westfalen in de eerste week van augustus een Vredesfietstocht. In 2014 als eenmalige activiteit begonnen naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog is deze wegens succes elk jaar herhaald. Vorig jaar hebben we met een delegatie vanuit Enschede deelgenomen aan de eerste etappe die van Münster naar Dülmen voerde en dat heeft de organisatie op het idee gebracht om bij de editie van dit jaar Enschede aan te doen. Niet één dag, maar wel drie dagen!

Op dinsdag 6 augustus komt Vredesfietstocht vanuit Borken naar Enschede. Vanuit Enschede willen we hen die dag een eind tegemoet fietsen (waarschijnlijk tot Eibergen) en vervolgens met hen mee naar Enschede waar we aan het eind van de middag samen een publieksactie in de Enschedese binnenstad zullen doen om eraan te herinneren dat die dag 74 jaar geleden Hiroshima werd getroffen door de eerste atoombom.

Op woensdag 7 augustus hebben de deelnemers van de Vredesfietstocht een rustdag in Enschede en staat een bezoek aan de voormalige vliegbasis Twenthe en vooral een bezichtiging van de sporen van de door de Duitse bezetters gebouwde Fliegerhorst en die van de vliegbasis uit de Koude Oorlog op het programma. Op de dinsdag- of woensdagavond zal op het verblijf van de Vredesfietstochtdeelnemers (de Meene in Buurse) ook een ontmoeting met leden van Enschede voor Vrede en andere geïnteresseerden plaatsvinden.

Op donderdag 8 augustus vertrekt de Vredesfietstocht dan weer vanuit Enschede via Gronau (Urenco) en Ochtrup (een logistiek centrum van de Bundeswehr) richting Saerbeck bij Rheine. Ook die donderdag zullen we vanuit Enschede een deel van deze etappe met hen meefietsen, in ieder geval tot en met Ochtrup.

Het is een driedaagse activiteit die we nu alvast bij u aankondigen. Vanzelfsprekend kunt u ervoor kiezen om slechts een onderdeel mee te doen (de Hiroshima-herdenking, het bezoek aan de Vliegbasis, een stukje meefietsen), maar het is misschien ook een leuk idee om zo middenin de zomer een paar dagen een maatschappelijke betrokken fietsvakantie te hebben. Misschien zelfs wel om een nog omvangrijker deel van die Vredesfietstocht mee te maken. Een (Duitstalige) flyer van de totale Vredesfietstocht gaat hierbij.