Verslag Stop geweld tegen Vrouwen (25 november 2023)

Stop geweld tegen vrouwen                                                    

Ook in Enschede is zaterdag 25 november, Orange the World:  “Stop geweld tegen vrouwen” gestart.

Burgemeester Roelof Bleeker opende de manifestatie met een toespraak  in de Centrale Bibliotheek van Enschede. Hij werd vooraf gegaan door een welkomstwoord van Secil Arda, voorzitter van de Enschedese Vrouwenraad.

De burgemeester benoemde de hoge getallen: ‘Om verdrietig van te worden, geeft een machteloos gevoel’.

Hij stelde: ‘Goed dat er aandacht voor is, daar werk ik graag aan mee’!

Het programma bestond uit de presentatie van een gedicht van Arthur Adam ten Cate, de stadsdichter die dit gedicht speciaal hiervoor geschreven heeft. Als man hoort hij, zegt hijzelf, tot de dadergroep en heeft in die geest het gedicht geschreven!

Daarna volgde een lezing van Dr Faiza Bukhsh over geweld tegen vrouwen in wereldperspectief, met name over geweld via ons beeldscherm en hoe wij al dan niet hiertegen beschermd worden door onze overheid en wat wij zelf kunnen doen aan bewustwording omtrent preventie tegen cybergeweld.

Afbeelding met kleding, persoon, meubels, schoeisel

Automatisch gegenereerde beschrijvingHet interactieve deel bestond uit een discussie met een panel, samengesteld uit hulpverleners van de stichting Kadera, noodopvang voor vrouwen en de stichting Ter Wille, ondersteuning van vrouwen die uit de prostitutie willen. Zij werden aangevuld door een ervaringsdeskundige en een lid van de gemeenteraad.

Mensen uit de zaal spraken volop mee.

In Enschede is door deze discussie meer verbinding ontstaan tussen organisaties en betrokken burgers. De middag werd mede mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers van de bibliotheek, inzet van Vrouwen voor Vrede Enschede, en ondersteuning van het Steunfonds Soroptimist Club Enschede.

De bibliotheek heeft als huiskleur oranje; de oranje lampen en stoelen pasten prachtig bij het thema!

Het gemeentehuis én een gebouw van de Hogeschool SAXION, stralen oranje deze dagen!

Het was een bijzondere middag, waarbij zich meteen al andere organisaties meldden om volgend jaar te helpen bij de organisatie. Mooi resultaat! Nu nog ook het geweld tegen vrouwen onder controle!

Hieronder zie je wat foto’s van deze middag.