Teken nu tegen aanschaf bewapende drones

Aanleiding is dat ook het Nederlandse ministerie van Defensie afgelopen voorjaar heeft besloten om drones aan te schaffen. Vooralsnog zonder wapensystemen, maar volgens deskundigen en ook volgens de meeste woordvoerders in de Tweede Kamer, is het optuigen van de betreffende drones met een wapensysteem slechts een kleine stap. Daar zouden we tegen kunnen ageren. Wij worden voortdurend geconfronteerd, via de media, hoe verwoestend deze vliegtuigen zijn. Teken nu als u met de actie eens bent. Teken hier

Handtekeningen tegen het voornemen van de overheid om drones aan te schaffen

Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft afgelopen jaar besloten om vier drones van het type MQ-9 Reaper aan te schaffen samen met een bijbehorend grondstation. Deze drones zijn van Amerikaans makelij en worden door de Amerikanen ingezet boven Afghanistan en Irak. In het Amerikaanse geval gaat het om bewapende drones; Nederland wil ze vooralsnog enkel voor verkennings- en observatie-doeleinden inzetten, maar, zo hebben functionarissen binnen Defensie al laten weten, het is een fluitje van een cent om er een wapen aan te hangen. De scheidslijn tussen bewapende en onbewapende drones is in het geval van de Reaper dus flinterdun. De aanschaf gaat tussen de 100 en 250 miljoen euro kosten en het zal tot eind 2017 duren voordat Nederland over de bestelde drones kan beschikken.
Bij onze actie kunnen we eisen dat de bestelling wordt teruggedraaid en dat in ieder geval wordt vastgelegd dat de drones nooit bewapend mogen worden.

[signature]

0 handtekening

Deel met uw vrienden: