‘Stop the War on Migrants’

Wij gaan weer demonstreren: aanstaande zaterdag is het internationale vluchtelingendag.

Vluchtelingen hebben extra aandacht nodig en daarom gaan wij en treouwens in het hele land voor hen demonstreren onder het motto:

‘Stop the War on Migrants’

zaterdag van 14.00 uur tot 15.00 uur bij het station in Enschede

Persbericht

Enschede, 19 juni 2020 – Op Wereldvluchtelingendag, 20 juni, organiseert Enschede voor Vrede tussen 14 en 15 uur een picketline op het Stationsplein te Enschede ter hoogte van de spoorwegovergang bij het Stadskantoor. Daarmee geeft deze vredesorganisatie gehoor aan de oproep “kom in actie voor vluchtelingen in tijden van corona” van het landelijk initiatief “Stop the War on Migrants”. Ook in zeven andere steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leiden, Tilburg, Amersfoort en Wageningen) zal vanaf 14 uur gedemonstreerd worden.
Voor migranten en vluchtelingen is het leven in ‘normale’ tijden vaak al heel moeilijk. De overvolle opvangkampen en detentiecentra vormen een gevaar voor hun gezondheid. Tijdens de huidige corona-pandemie wordt dit alleen maar erger. Migranten zijn bijzonder kwetsbaar voor de crisis. In plaats van voldoende gezondheidszorg en huisvesting te bieden, hebben Europese autoriteiten de noodsituatie gebruikt om hun aanvallen op migranten te escaleren en xenofobie op te voeren.
De grote demonstraties wereldwijd tegen politiegeweld en racisme, die ook vluchtelingen treffen, maken duidelijk dat er veel protest nodig en mogelijk is.
Situatie voor vluchtelingen en migranten erbarmelijk
In het detentiecentrum in Rotterdam worden migranten in cellen geperst, en in nauw contact met mogelijk geïnfecteerde bewakers gebracht. In Leiden wordt de noodopvang voor migranten gesloten. In Zoutkamp is gedreigd op met corona besmette asielzoekers te schieten als ze naar buiten gaan. In veel andere Europese landen is de situatie nog erger: vluchtelingen mogen geen asiel aanvragen, worden gearresteerd en opgesloten, op zee achtergelaten of met geweld teruggeduwd naar Turkije en Libië. Arbeidsmigranten worden gedwongen te werken en wonen onder onveilige omstandigheden. Zoals in de vleesverwerkende industrie.
We roepen daarom op om een einde te maken aan het geweld tegen migranten, en om dit geweld te vervangen door de solidariteit die nodig is om deze wereldwijde crisis aan te pakken. Wij verzetten ons tegen racisme en discriminatie en eisen:
• sluit de detentiecentra en stop deportaties, geef vluchtelingen huisvesting
• stop de militarisering van grenzen en pushbacks, hervat reddingsacties
• opvang in Nederland van alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen
• recht op gezondheidszorg en veilige leef- en werkomstandigheden voor iedereen
• legaliseer alle vluchtelingen en migranten
Op Wereldvluchtelingendag (20 juni), om 14 uur, roepen wij op tot protesten op zoveel mogelijk locaties. Vergeet niet dat veiligheid ook een kwestie is van solidariteit, dus hou veilig afstand tot elkaar.
Enschede voor Vrede werkt al enige jaren samen met het initiatief Stop the War on Migrants. Zo vonden in 2018 verschillende acties plaats tegen de rol van wapenbedrijf Thales bij de militarisering van de Europese grensbewaking en werd in 2019 een informatiebijeenkomst gehouden over de militarisering van de Europese buitengrenzen.