Paasmarsen in Gronau, Münster en Dülmen

Gezamenlijke oproep tot deelname aan de Paasacties in Münsterland 2019
Ontwapenen in plaats van een nieuwe wapenwedloop – Een kernwapenvrije wereld blijft ons doel!
Verbod op alle kernwapens! Voor een Europa van vrede! Tegen vreemdelingenhaat!
Een maand voor de Europese verkiezingen nodigen vredesinitiatieven in Münsterland alle mensen tussen Hamm en Rheine, Enschede en Múnster uit om in het Paasweekend van 19 tot 22 april 2019 in Gronau, in Münster, in Hamm, Dülmen en Olfen voor vrede en ontwapening te demonstreren.
Aanleidingen daartoe zijn er genoeg: de Verenigde Staten hebben het INF-verdrag opgezegd, een van de laatste nog functio-nerende wapenbeheersingsverdragen tegen nucleaire middenafstandsraketten in Europa. De NAVO-lidstaten hebben daar niet tegen geprotesteerd, maar volgen Trump en zijn adviseurs op de weg naar een nieuwe, heilloze ronde in de wereldwijde bewapening. De VS moderniseren ook hun kernwapens, zodat deze effectiever inzetbaar zijn. Twintig van die kernwapens liggen paraat op de luchtmachtbasis Büchel in de Eifel en ook nog eens twintig op de luchtmachtbasis Volkel in Noord-Brabant.
80 jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog behoort een grote oorlog weer tot de mogelijkheden – en de VS willen deze oorlog in Europa laten plaatsvinden. De nieuwe wereldwijde wapenwedloop verhoogt het gevaar van een escalatie tot een nucleair inferno. Daarbij komt dat 122 lidstaten van de Verenigde Naties in 2017 het VN-Verdrag voor een wereldwijd verbod op alle kernwapens hebben vastgesteld. 70 VN-lidstaten hebben deze inmiddels formeel ondertekend.
Wij eisen van de Duitse en Nederlandse regeringen:

 • dit VN-verdrag met het oog op het acute gevaar onmiddellijk te ondertekenen;
 • ervoor te zorgen dat de Amerikaanse kernwapens uit Büchel en Volkel worden verwijderd;
 • geen nieuwe middenafstandsraketten op haar grondgebied toe te laten;
 • te protesteren tegen de opzegging van het INF-verdrag;
 • zich voor een nieuwe ontspanningspolitiek met Rusland in te zetten;
 • het Russische aanbod om hun SSC8-raketten te inspecteren onmiddellijk aan te nemen
 • De confrontatie tussen de NAVO en Rusland in Europa bedreigt de vrede. De oostwaartse uitbreiding van de NAVO schendt de geest van het Herenigingsverdrag van de beide Duitslanden na de Koude Oorlog dat een Europese vredesordening omvatte. In 2019 leidt het in Münster gevestigde Duits-Nederlandse legercorps die snelle NAVO-interventiemacht tegen Rusland. Macron en Merkel hebben bij de 100-jarige herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog, afgelopen najaar, besloten tot de geplande permanente Europese militaire samenwerking (PESCO), die van de Europese Unie een militair bondgenootschap maakt. De toenemende militarisering van Münsterland draagt niet aan de vrede bij. Wij zeggen daarom ‘Nee’ tegen PESCO en een EU-leger!. Wij willen een vreedzaam Europa!
  Wij eisen van de Duitse en Nederlandse regeringen:
 • het Duits-Nederlandse legercorps in Münster op te heffen en;
 • in plaats daarvan samen vreedzame projecten te ondersteunen;
 • het Amerikaanse wapendepot Tower Barracks in Dülmen voor een oorlog in het oosten te sluiten en het terrein voor civiele doeleinden te gebruiken.
  Regionale wapenbedrijven als Rheinmetall, ThyssenKrupp, KMW, Heckler&Koch, L&O-Holding in Emsdetten maar ook Thales in Hengelo en Aeronamic in Almelo verdienen aan het zaken doen met de dood. Zij omzeilen exportverboden en verkopen wapens via fabrieken in het buitenland. Wie wapens verkoopt en oorlogen voert, veroorzaakt tienduizenden doden, 65 miljoen vluchtelingen en de ineenstorting van volledige staten. Als NAVO-lidstaten zijn Duitsland en Nederland daarbij in hoge mate betrokken. Wij eisen van de Duitse en Nederlandse regeringen:
 • wapenexporten te verbieden, in het bijzonder bij kernwapentechnologie;
 • de uraniumverrijking in Gronau en Almelo onmiddellijk te stoppen!
  Een militaire aanpak lost geen problemen op. Ophouden daarmee! We hebben een andere politiek nodig en willen daarmee beginnen: militaire bewapening stoppen, Spanningen de-escaleren, ontspanningspolitiek met Rusland voeren, onderhandelen en ontwapenen, perspectieven op ontwikkeling en sociale veiligheid creëren.
  Om aan de NAVO-norm van 2% te voldoen zal het Duitse defensiebudget van 43,2 miljard euro in 2019 naar meer dan 80 miljard euro in 2024 stijgen; het Nederlandse van bijna 10 miljard euro naar meer dan 18 miljard euro. Beide landen zullen nieuwe wapensystemen zoals bewapende drones aanschaffen.
  Het geld voor bewapening moet ergens vandaan komen. Uit het onderwijs en de kinderopvang, woningbouw, gezondheidszorg, openbaar vervoer, lokale infrastructuur, pensioenen, duurzaamheid, klimaatmaatregelen en ontwikkelingssamenwerking.
  In Duitsland ondersteunen we de oproep “Ontwapenen in plaats van een nieuwe wapenwedloop” die daar al door meer dan 140.000 mensen is ondertekend.
  Rechts-populistische partijen als de AfD, de PVV en FvD ondersteunen deze bewapening en militarisering. Rechtse ideologieën bevorderen vijandsbeelden, confrontatiepolitiek en oorlog. Binnenlands voeden zij haat en geweld.
  Wij verzetten ons tegen mensvijandelijke uitingen van rechts-populistische en extreemrechtse groeperingen.
  Op 1 september 2019 staan we stil bij het begin van de Tweede Wereldoorlog met de Duitse inval in Polen, dan 80 jaar geleden. Wie trekken ons lessen uit de herinnering van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en nemen de vrede ook in eigen handen.
  We nodigen u uit om tijdens het Paasweekend met ons tegen een wapenwedloop en tegen de oorlogspolitiek
  en voor ontwapening, ontspanning, een Europese vredesordening en niet-militaire conflictoplossingen te demonstreren.