Nieuwsbrief 30 september 2017 Platform Vrouwen & Duurzame Vrede

Een initiatief in de Vredesweek in Hilversum had als resultaat deze variatie op de melodie van “Vader Jacob”

Leef in Vrede, leef in Vrede

Geef het door, geef het door

Dat zal ons verbinden, dat zal ons verbinden

Met elkaar,  met elkaar

De eerstvolgende bestuursvergadering is op 7 november in Utrecht. Aanvang 10 uur. Informatie hierover kunt u verkrijgen via info@vrouwenenduurzamevrede.nl.
In deze nieuwsbrief vindt u: 
Leden en Partnerorganisaties
– Van het bestuur:
– De eerstvolgende bestuursvergadering
– Brief aan Carla del Ponte
– Van leden en lidorganisaties:
– Pacifisme of feminisme?
. Vredesweek in Enschede
– Walk for Peace, een verslag
– artikelen schrijven voor 8 maart
– Brief aan Aung San Suu Kyi

Verwante organisaties
– Ondertekeningvan de Ban on nucleair weapons
– Protest tegen wapenhandel
– Bericht van PAX over de Vredesweek

Nog niet uitgelezen?
– Erasmus: de klacht Vrede

Graag horen wij of deze nieuwsbrief voldoet aan uw wensen en verwachtingen. Reacties op deze nieuwsbrief en bijdragen voor de volgende ontvangen wij graag uiterlijk 13 oktober via info@vrouwenenduurzamevrede.nl. Veel leesplezier!

Leden en Partnerorganisaties
Het bestuur van het Platform Vrouwen en Duurzame Vrede heeft op voorstel van WEL-dadig een brief aan Carla del Ponte geschreven om haar te ondersteunen in haar besluit om niet meer deel te nemen aan de VN commissie voor Syrië.

Zie hier de brief.

 

Zie hier de brief
Pacifisme of feminisme?

Julie le Coultre schreef voor haar bachelor Geschiedenis een werkstuk over Vrouwen tegen Kernwapens. De scriptie luidt Pacifisme of feminisme?

Julie heeft Nini Alkemade, een van de oprichters van Vrouwen tegen Kernwapens, geïnterviewd. Helaas wisten we niet dat Sonja vd Gaast, lang het gezicht van VtK ook nog leeft. Naar haar gaat vandaag nog een exemplaar van de prettig lezende en interessante scriptie.

Wil je een exemplaar van de scriptie per mail ontvangen, benader dan julielecoultre@hotmail.com of lineke.schakenbos@planet.nl

 

Kort verslag van de vredesweek.

 

In de vredesweek, van 16 – 24 sept. 2017 heeft Enschede voor Vrede tal van activiteiten georganiseerd. In de Wonne was een vredesambassade, waar de vredesambassadeur 2017, Dick Buursink, de vredesweek opende.
Lees hier het verslag van Tiny Hannink.

Zo was er onder andere de prijsuitreiking van de schrijfwedstrijd, die was uitgeschreven door Vrouwen voor Vrede Enschede in samenwerking met de bibliotheek. Het thema was:   “Levenservaringen in verschillende culturen”.

Zie hier het verslag van dit gebeuren, geschreven door Jan Schaake.

En hier kunt u de winnende verhalen lezen:
Geworstel met taal
Korenbloemen
Mijn vader

 

Nieuwe naam voor onze Nieuwsbrief, Platform Vrouwen & duurzame vrede: ??

 

Aan onze zeer gewaardeerde Nieuwsbrieflezeressen :

Wij, de vrouwen van het groepje Weldadig denken regelmatig: “Wat zou toch een goed te onthouden en originele naam kunnen zijn voor onze digitale Nieuwsbrief?”

Om even iets te noemen, Vrouwenvredeskoerier?

Lieve mensen, denk vooral mee, we loven een klein prijsje uit voor de winnares.

Stuur uw idee op aan idawassenaar@planet.nl (liefst voor 28 oktober).

Succes met het denken, we zijn benieuwd!

Met vriendelijke groet van Weldadig.

 

Walk for Peace.

 

In de vredesweek 17 t/m 24 september werden op diverse locaties vredesmarsen gehouden. Het samen lopen geeft een band en versterkt de motivatie.

Op wel 16 ons bekende locaties werden er vredestochten gehouden.

 

En wel: Op 16 september in Rotterdam, Tilburg, Harderwijk, Lochem en Middelburg.

Op 17 september In Naarden-Bussum, Nijmegen, Almelo, Heerlen,

Op 22 september in Hilversum,

Op 23 september in Utrecht, IJmuiden

Op 24 september in Enschede, Naaldwijk….

 

Veel plaatsen met blijvende herinneringen aan oorlog. In Rotterdam liep men langs het grensgebied waar de bombardementen waren in mei 1940.

In Utrecht liep met langs moskeeën, synagoge en het Centraal Israëlitisch Weeshuis. Alle kinderen werden destijds opgehaald, de leidinggevende gingen toen mee, weigerden hun kinderen alleen te laten gaan.

 

Wat zijn al deze tochten belangrijk. Graag zou ik een nieuw lange afstandspad willen uitstippelen, dat verschillende vredeslocaties gaat verbinden. Ideeën op dit gebied zijn bijzonder welkom. Hulp ook natuurlijk, zoiets is een meerjaren- en een meermensenplan. Als er wat inspirerende reacties komen, ik ga er zeker werk van maken.

 

Ida Wassenaar

 

8 maart

 

Met de vredesweek in de rug denken wij alweer aan 8 maart, Internationale Vrouwendag. Tijdens de ledenvergadering hebben wij aangegeven dat meer aandacht voor vredesvrouwen in bijv. de plaatselijke kranten / huis-aan-huis bladen wenselijk zou zijn. Wij dachten daarbij eerst aan een kant en klaar interview dat we aan iedereen konden sturen. Wij denken echter dat een interview met een vrouw uit de woonplaats of de regio veel stimulerender is dan met een vrouw uit het land.

 

Zo kun je het aanpakken:

 

-ga op zoek naar een inspirerende vrouw in jouw woonplaats die volgens jou goed werk doet op het gebied van vrede en veiligheid. (dat kan bijv. ook een vluchtelinge zijn, die met haar verhaal anderen aan het denken kan zetten.)

-benader de redactie van de plaatselijke pers en vraag hen of zij ter gelegenheid van 8 maart een interview willen plaatsen met deze of een andere vrouw. Bij wijze van verkenning zou je ook nu al contact kunnen opnemen

-als dat niet lukt of daarnaast kun je een ingezonden stuk proberen te plaatsen

 

Wil je hier verder over nadenken maar eerst met iemand over praten, neem dan contact op met een van ons.

Lineke Schakenbos tel. 0610528876

Ida Wassenaar tel. 060623968087

Sigrid Hutter tel. 0615292586

 

Brief aan Aung San Suu Kyi.

WEL-dadig maakt zich grote zorgen over het lot van de Rohingya’s in Myanmar.

Daarom is de volgende brief verstuurd.

Nieuws van verwante organisaties
Dit is hoopvol:

Op de eerste dag (woensdag 20 september) dat de ‘Ban on nuclear weapons’ geopend was voor ondertekening hebben al 50 landen dat gedaan 3 landen hebben het zelfs al geratificeerd. En op 21 september ondertekende Laos als 51ste land.

Op deze site kunt u zien welke landen hebben getekend en welke geratificeerd: http://www.icanw.org/status-of-the-treaty-on-the-prohibition-of-nuclear-weapons/

Maar België weigert het verbod te ondertekenen: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2017/09/19/belgie-weigert-wereldwijd-verbod-op-kernwapens-te-ondertekenen

 

____________________________________________________________________

Protest tegen wapenhandel.

Honderden vredesactivisten voerden de hele week actie bij de DSEI wapenbeurs in Londen. Ze blokkeerden de toegangswegen en verhinderden de opbouw van de beurs. Ook Belgische en Nederlandse activisten deden mee.

http://vredessite.nl/nieuws/wapenbeurs_1218.html

___________________________________________________