Jubilea bij onze Duitse Vredesactivisten

Jubilea bij onze Duitse Vredesactivisten: 200ste wake in Dülmen en de 10de jaarlijkse Vredesfietstocht

n de eerste plaats de 200ste wekelijkse wake van de Friedensfreunde Dülmen (die regelmatig onze gelederen komen versterken bij onze maandelijkse wake) voor de Tower Barracks in Dülmen: een opslag van Amerikaans legermaterieel dat in permanente staat van onmiddellijke inzetbaarheid wordt gehouden voor een eventuele snelle Amerikaanse troepenopbouw in Europa. Juist in deze periode waarin we op het randje balanceren van een directe oorlog tussen de NAVO en Rusland een belangrijke militaire locatie.
De wekelijkse wake vindt normaal gesproken op vrijdagmiddag plaats als bijdrage van de
Dülmense vredesbeweging aan de Fridays for Future beweging die in Duitsland vele malen sterker voor (of liever: tegen) de klimaatverandering opkomt dan in Nederland. Oorlogvoering heeft niet alleen een bijzonder schadelijke uitwerking op mensen en samenlevingen, maar ook op het milieu en het klimaat. Sterker nog, zo stellen de Friedensfreunde in Dülmen, met de huidige klimaatcrisis kunnen we ons als mensheid geen oorlogvoering meer veroorloven!

De 10de jaarlijkse Vredesfietstocht van de vredesbeweging in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. In augustus 2014 werd de eerste verreden om het begin van de Eerste Wereldoorlog 100 jaar eerder te herdenken. Omdat het een succes bleek werd besloten ook de andere herdenkingsjaren tot en met 2018 begin augustus zo’n fietstocht te rijden en inmiddels is hij niet meer weg te denken. Ook tijdens Corona kon hij gereden worden!
De vanuit Enschede goed per trein bereikbare steden Münster en Dülmen (aan de spoorlijn naar Dortmund) zijn de afgelopen jaren meerdere malen in de route van deze fietstocht opgenomen evenals Enschede zelf (in 2019 en 2022). Dit jaar wordt op woensdag 2 augustus van Münster naar Dülmen gefietst en dat is dus de reden om de 200ste wake eenmalig van de vrijdag naar de woensdag te verplaatsen. ’s Avonds wordt in Dülmen een vredesfeest gehouden.
Vanuit Enschede doen we natuurlijk weer graag mee. ’s Morgens vroeg zal een groep vanuit Enschede per trein naar Münster vertrekken om vanuit Münster de ca. 40 km. naar Dülmen mee te fietsen. Aan het begin van de middag kan een tweede groep vanuit Enschede naar Dülmen afreizen om daar de groep fietsers op te wachten en samen deel te nemen aan de 200ste wake voor de Tower Barracks. En beide groepen zullen natuurlijk (een deel van) het vredesfeest bijwonen, tot de laatste trein richting Enschede vertrekt.
Details volgen nog. U kunt ook naar de Duitse website voor eventueel verdere informatie:

https://nrw.dfg-vk.de