Impressie van de vredesmaand oktober 2018 door Jan Schaake

Impressie van de Vredesmaand oktober 2018
Bij de 18de maandelijkse wake tegen oorlog en geweld, op zaterdag 6 oktober, hadden we weer bezoek van de Friedensfreunde Dülmen die samen met ons tegen de Duits-Nederlandse legeroefening op de vliegbasis protesteerden. Om vijf over twaalf waren we met ons achten; om vijf voor één hadden we dat aantal verdubbeld naar zestien.
Vijf dagen later vond op donderdagavond 11 oktober de maandelijkse Vredestuinbijeenkomst in het Auditorium van Concordia aan de Langestraat plaats. De eerste in een reeks van drie waarin Verhalen van Vluchtelingen centraal staan. Dit naar aanleiding van de ervaringen die Wouter Muller en Ruud Hoemakers tijdens de Vredesweek met ons hadden gedeeld: migranten stuiten in Nederland op een muur van onkunde, onbegrip en desinteresse voor hun verhaal. Dat maakt dat ze hun verhalen opkroppen en verzwijgen voor de tweede generatie die dus niet te horen krijgt waar ze vandaan kwamen, waarom ze hier zijn en toch anders zijn en daardoor een identiteitscrisis kunnen opbouwen. In samenwerking met Samir Khalaf van Vluchtelingenwerk (foto links) is dit opgepakt en voor een nog tamelijk bescheiden publiek deed Mohamad Hafeez in aanwezigheid van zijn zoontje Ahmed zijn verhaal.
Aanzienlijk drukker was het acht dagen later op vrijdag 19 oktober toen een 30-tal vredesactivisten van Stop the War on Migrants een hele dag lang de twee toegangspoorten van wapenfabrikant Thales in Hengelo blokkeerden. Eind september flyerden leden van Enschede voor Vrede nog samen met hen tegen Thales als sponsor van Schouw-burg Hengelo. Thales levert namelijk de wapens waardoor mensen op de vlucht slaan en die hen tegenhouden.
© Jan Schaake
oktober 2018