Hoewel we niet op de jaarlijkse motiemarkt aanwezig konden zijn, heeft Enschede voor Vrede eind oktober wel een motie voorgesteld aan de verschillende Gemeenteraadsfracties die afgelopen maandag, 9 november, uiteindelijk is ingediend door de fracties van CDA en GroenLinks. Een motie die de Enschedese burgemeester opriep zich aan te sluiten bij het wereldwijde netwerk van “Burgemeesters voor Vrede” (Mayors for Peace).
Dit netwerk werd in 1982 opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki, de steden die in augustus 1945 werden getroffen door twee kernbommen en nog dagelijks met de gevolgen daarvan worden geconfronteerd. De burgemeesters van beide steden benadrukten de speciale verantwoordelijkheid van hun ambt voor de vrede en veiligheid ten aanzien van hun burgers, ook als het om een nucleaire aanval gaat. Lokale veiligheidsplannen schieten in een dergelijke situatie schromelijk tekort en dus gaat de verantwoordelijkheid van burgermeesters met betrekking tot kernwapens verder dan het lokale.
Wereldwijd zijn de burgemeesters van bijna 7.000 steden in 161 verschillende landen lid van Mayors for Peace. In Nederland waren dat er tot vorige week 137 (nu dus 138): bijna een derde van alle Nederlandse burgemeesters waaronder alle burgemeesters van de vier grote steden. Ook de burgemeesters van Münster en Osnabrück zijn bij Mayors for Peace aangesloten. Eigenlijk was het een omissie dat de Enschedese burgemeester nog niet bij Mayors for Peace was aangesloten, terwijl Enschede zich in de jaren ’80 wel degelijk had aangesloten bij de “kernwapenvrije gemeentes”.