Door militaire samenwerking met Israël profiteert Nederland van kennis opgedaan bij bezetting

Amsterdam 30/06/2016 – Door wapenaankopen bij en militaire samenwerking met Israël profiteert Nederland van kennis die is opgedaan bij de bezetting van Palestijnse gebieden en bij het schenden van rechten van burgers. Dat schrijft Stop Wapenhandel in een vandaag verschenen rapport. Ook komen er nog altijd Nederlandse wapenonderdelen en dual-usegoederen bij het Israëlische leger terecht, ondanks een officieel ‘zeer restrictief’ exportbeleid. Daarnaast werken Nederlandse bedrijven samen met Israëlische wapenbedrijven in door de EU gefinancierde projecten via onderzoeksprogramma Horizon 2020. Als Nederland wil bijdragen aan een oplossing van het Israëlisch/Palestijns conflict en niet wil profiteren van bezetting en onderdrukking zou deze militaire samenwerking verbroken moeten worden.

Nederland is afnemer van Israëlische militaire kennis. Het meest recente voorbeeld is gezamenlijke productie van ‘smart’ soldaatvesten door Thales met het Israëlische wapenbedrijf Elbit Systems, waarin onder meer communicatiesystemen zijn verwerkt die zijn ontwikkeld in gevechtssituaties van het Israëlische leger. Ook maken Nederlandse commando’s gebruik van militaire trainingsfaciliteiten in Israël. Daarnaast is er intensieve uitwisseling van kennis op het gebied van drones, geïmproviseerde explosieven en cybertechnologie.

Er gaat Europees belastinggeld naar de Israëlische wapenindustrie. Na maatschappelijke ophef beloofde de Europese Commissie in 2015 dat projecten in het EU onderzoeksprogramma Horizon 2020 een exclusieve focus moeten hebben op civiele toepassingen. Ondanks dat blijkt er wederom subsidie naar de Israëlische wapenindustrie te gaan, onder meer naar Elbit en ISLspace.

Nederland zou militaire samenwerking en kennisuitwisseling met Israël moeten beëindigen. Het is niet mogelijk om je als regering uit te spreken tegen de bezetting en schendingen van mensenrechten en internationaal recht en tegelijkertijd te pleiten voor het aanhalen van de militaire banden met Israël.

Maandagavond 4 juli 2016 organiseert Stop Wapenhandel samen met de Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina en DocP een discussie over dit onderwerp mmv de Israëlische onderzoeker Shir Hever.
Crea, Nieuwe Achtergracht 170, Amsterdam, aanvang 20.00H

Voor meer informatie: Stop Wapenhandel 06-812 89 427

Het rapport is te downloaden en/of te bekijken via:https://www.enschedevoorvrede.nl/wp-content/uploads/2016/07/Militaire-relaties-Israel-final-version-1-juni-2016.pdf