Automatische concepten

PERSBERICHT

Enschede voor Vrede roept op tot demonstratie bij kerncentrale Lingen

Enschede, 19 januari 2023 – Als onderdeel van de stichting Vredes- En DuurzaamheidsActiviteiten Netwerkstad (VEDAN) ondersteunt ook Enschede voor Vrede de demonstratie die a.s. zaterdag 21 januari vanaf 13.00 uur bij de kerncentrale in Lingen gehouden wordt. (https://atomstadt-lingen.de/aktuelles/) Als één van de drie laatste kerncentrales in Duitsland zou deze uiterlijk 31 december 2022 wordt uitgeschakeld, maar de Duitse regering heeft tegen alle beloftes in – zelfs nog van afgelopen najaar – besloten de kerncentrale toch langer open te houden. Reden: de oorlog in Oekraïne.

Waar de bevolking van Oekraïne dagelijks lijdt onder de oorlog en wij ook in West-Europa de gevolgen van de oorlog merken door (sterk) gestegen prijzen van gas en levensmiddelen, profiteert de kernenergiesector van deze oorlog. Twee weken geleden liet Urenco-directeur Ad Louter nog vol trots op de voorpagina van de Twentsche Courant Tubantia noteren dat het bedrijf dankzij de oorlog in Oekraïne een miljardengroei doormaakt. (https://www.tubantia.nl/almelo/miljardengroei-voor-urenco-uit-almelo-dankzij-inval-rusland-in-oekraine /)

In hetzelfde interview wijst Louter erop dat de brandstof voor kernenergie – uranium – niet onder de sanctiemaatregelen valt die het Westen vanwege de oorlog in Oekraïne heeft genomen. Waar andere economische sectoren hebben moeten omzien naar andere markten of leveranciers, werkt de West-Europese kernenergiesector nog volop samen met het Russische nucleaire staatsbedrijf Rosatom en spekt aldoende Poetins oorlogskas. Daarom zal de demonstratie a.s. zaterdag in Lingen zich ook richten op de schuin tegenover de kerncentrale liggende splijtstofstavenfabriek van Framatome dat regelmatig via de havens van Rotterdam en Duinkerken met uranium uit Rusland wordt bevoorraad om daarmee splijtstofstaven voor West-Europese kerncentrales te vervaardigen. In het betoog van de kernenergielobby dat kernenergie een goed alternatief zou zijn om niet langer Russisch gas te importeren, wordt de afhankelijkheid en voortdurende import van Russisch uranium voor het draaiende houden van de kerncentrales stelselmatig verzwegen.

Het slechts 30 kilometer van de grens gelegen Lingen is per trein bereikbaar. Vanaf station Lingen vertrekt om 12.00 uur een demonstratieve fietstocht naar de kerncentrale aan de Hilgenberg; om 12.30 uur laat de organisatie een shuttle bus vanaf het station naar de kerncentrale rijden.