Aktiedag tegen Kernwapens
Teruggekeerd in de uitvalsbasis in de Wonne werden de ervaringen uitgewisseld. Het contact over dit soort dingen met gewone mensen houd je scherp, volgens Krista van Velzen, ook om je punt zo kort en eenvoudig mogelijk met politici te kunnen bespreken.
Zoals bekend ging de PvdA-Tweede Kamerfractie vorig jaar uiteindelijk door de bocht en stemde ze in met de JSF als opvolger van de F16. Als wisselgeld diende ze toen een motie in om de kernwapentaak van deze nieuwe jachtvliegtuigen te schrappen. De motie kreeg een meerderheid, maar wederom besloot de regering deze motie niet uit te zullen voeren.
De Tweede Kamer staat inmiddels aan de kans van ‘de straat’, maar de regering wil er nog niets van weten. En dus is volgens Krista van Velzen meer politiek druk vanaf ‘de straat’ nodig. Vandaar deze handtekeningenactie met het doel om rond de herdenking begin augustus dat het 70 jaar geleden is dat de enige in de wereldgeschiedenis daadwerkelijk ingezette kernwapens op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki werden geworpen 40.000 handtekeningen aan te kunnen bieden.
Vervolgens deelde Jan Peters namens drie Enschedese antikernwapenactivisten hun ervaringen van een confrontatie van ‘de straat’ met ‘de staat’ toen zij vorig jaar tijdens de Nuclear Security Summit als deel van een groep van een kleine honderd activisten werden aangehouden toen ze de wereldleiders in Den Haag een petitie wilden aanbieden. Een klein jaar later, op 26 februari, was het proces waarbij de Haagse Rechtbank het Openbaar Ministerie ‘niet-ontvankelijk’ heeft verklaard.