Programma Vredesweek Enschede 2021

Voor de 26ste keer organiseert Enschede voor Vrede de Vredesweek

18 september 13.00 uur van Loenshof (bij de vitrine) opening Vredesweek

“Als er ergens oorlog is, is er nergens vrede” Met deze boodschap opent het Wereld Vrouwenkoor “de Sista’s onder leiding van Janina Stopperka de VREDESWEEK. Het koor brengt een aantal Vredesliederen uit de hele wereld ten gehore. Zo wordt ook in Enschede iets van het “inclusief samenleven” op wereldschaal zicht- en vooral ook hoorbaar.

in samenwerking met Vrouwen voor Vrede Enschede en het Wereld Vrouwenkoor Enschede “de Sista’s”

18 september 15.00 – 17.00 uur SDO, Hoog en Droog 25

Inclusief samenleven in Enschede

Wat betekent “inclusief samenleven”in een stad als Enschede? Een stad met 160 verschillende nationaliteiten, die meestal vreedzaam samenleven, maar waartussen het soms ook flink kan botsen. Met spanningen rond sociaal beleid, maar ook conflicten van elders opspelen. We voeren een open gesprek over hoe wij “inclusief samenleven” terug willen zien bij de gemeenteraadsverkiezingen 2022.

19 september 10 uur Sint Janskerk , Haaksbergerstraat 253, 76545 GH Enschede

VREDESVIERING

Op de 1e zondag, 19 sept. vieren we in de St. Jan Kerk de vredesviering.

Vele jaren hebben we de vredesviering, evenals de viering in de week van de eenheid in oecumenisch verband gevierd. Helaas is het dit jaar niet gelukt om weer met vele kerken gezamenlijk te vieren. Wel vieren we samen met De kerk van Maria koningin van het Oosten, de groep die ook in de St. Jan kerkt. De MOV (Missie, Ontwikkeling en Vrede) werkgroep heeft aan de voorbereiding meegewerkt.

In de voorbereiding kwam al naar voren, dat VREDE meer is, dan de afwezigheid van oorlog.

Vrede in je directe omgeving, daar kan iedereen aan werken. Ook de vredesgroet, die we elkaar in iedere viering toewensen, is geen loos gebaar, maar daar moeten we zelf inhoud aan geven.

Vóór de vredesgroet zal Raymonda vertellen hoe de Maronietische kerk en haar gelovigen invulling geven aan de Oecumene.

In deze viering zal het Onze Vader in het Aramees gezongen worden en deze zanger zal ook het ‘vrede voor jou’, meezingen.

Voor de kinderen is er een Kinder Woord Dienst (KWD). De kinderen kunnen meteen naar het zaaltje, om hun eigen viering te beleven.

Voor deze viering kan ieder een voorbede insturen, die voorgelezen zal worden door de lector.

Het is te verwachten dat men zich voor deze viering nog moet aanmelden. Dat kan op:

reserveren.zuid@katholiekenschede.nl

Elk jaar in de Vredesweek organiseren de gezamenlijke kerken in Enschede een Vredesviering. Dit jaar weer op zondag 19 september en zondag 26 september. (zie 26 september)

19 september 16.00 uur theater Concordia Oude Markt 15 kaarten tot € 10,00

LAYLA M

Programma in samenwerking met Enschede voor Vrede in het kader van de Vredesweek, die dit jaar ‘inclusief samenleven’ als thema heeft. De film wordt nabesproken door Jan Schaake.

De film Layla M. schetst een portret van de jonge in Amsterdam geboren en getogen Layla, die in de huidige verdeelde samenleving moeite heeft een helder beeld van de toekomst voor zich te zien.

De 18-jarige Layla (Nora El Koussour) is een jonge vrouw van Marokkaanse afkomst. Ze doet eindexamen vwo en is een fanatiek voetbalster. Met haar ouders, oma en broer woont ze in Amsterdam-West. Verder is ze niet op haar mondje gevallen en durft voor haar mening uit te komen. Layla stoort zich aan het negatieve beeld dat er is over Marokkanen en het Islamitische geloof. Thuis heeft ze discussies hierover en Layla zet zich steeds meer af tegen de liberale opvattingen van haar ouders.

Tot schrik en ergernis van haar beste vriendin en broer, sluit ze zich aan bij een groep jonge Moslims die strijden voor acceptatie en het uitoefenen van hun geloof. Binnen de groep maakt ze kennis met Abdel (Ilias Addab) die haar begrijpt en haar verhalen over de ruzies thuis aanhoort. Layla wordt verliefd en het kost Abdel geen moeite haar over te halen hem te volgen. In het geheim trouwen ze en Layla reist met hem naar het Midden-Oosten. Al snel blijkt dat Abdel steeds meer zijn eigen weg volgt en een buurvrouw is haar enige contact met de buitenwereld. Langzaamaan en tot haar afgrijzen, realiseert Layla zich wat de echte reden is van hun reis.

NL, 2016, 97 minuten, Nederlands en Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld


De pers over Layal M.:

★★★★ De Volkskrant: “Hartverscheurend, hoe licht en intens droevig het debuterende natuurtalent Nora El Koussour speelt (..) met Layla M. maakt De Jong een film zoals ze in Nederland nog altijd te weinig worden gemaakt.”

★★★★ NRC Handelsblad: “Intense acteerprestaties van de twee hoofdrolspelers”

★★★★ Het Parool: “Knap debuut van Nora El Koussour”

★★★★ De Telegraaf: “Acteertalent Nora El Koussour, die de titelrol speelt, laat de ontembare geestkracht van haar personage niet alleen van het scherm spatten, zij toont in dit doorvoelde filmportret ook Layla’s (misleide) idealisme.”

★★★★ Algemeen Dagblad: “Een belangrijk – en actueel – achtergrondverhaal dat op menselijke wijze diepgang en inzicht biedt.”

★★★★ De Filmkrant: “Een moedige film die het verdient gezien en bediscussieerd te worden”

in samenwerking met Concordia en Vrouwen voor Vrede

20 september 19.30 uur (zaal open 19.00 uur) in het gebouw van SDO, Hoog en Droog 25 Ensch

Afghanistan weer onder de Taliban (Vrouwen in Afghanistan)

Een lezing door Seweta Zirak. Zij is nog pas in Afghanistan geweest en kent dus de recente situatie. In het tv programma OP1 heeft zij haar verhaal ook vertelt.

in samenwerking met Vrouwen voor Vrede

21 september 16.00 uur – 18.00 uur online

Webinar : “Van havik tot vredesheld’

In 1985 kwam de Nederlandse ambassadeur Edy Korthals Altes tot de conclusie dat hij het NAVO-kernwapenbeleid niet langer kon verdedigen. Hij nam ontslag en zette zich in voor een veiligheid die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen in plaats van wederzijdse afschrikking. Een boodschap die hihook nu, op 96-jarige leeftijd, uit blijft dragen Ontvang de link door een mailtje te sturen naar: info@samenveilig.earth

in samenwerking met de werkgroep Inclusieve veiligheid

21 september zaal open 19.00 uur begin 19.30 uur in het Apostolisch Genootschap Zuid , Burgemeester van Veenlaan 18, 7543 AH , Enschede

Internationale dag van de Vrede

Het doel van deze viering is bewustwording dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend is, juist in deze turbulente tijd. En dat inclusief samenleven een mogelijke oplossing biedt. Het beloofd een interessant programma te worden.

Wethouder Jurgen van Houdt uit Enschede opent deze avondbijeenkomst. Naast de ceremonie van de vredesvlam door Elna Obreen, een verhaal van Anja Hamberg, gedichten door Wim Hamberg, toneel van Theatermakerij Enschede met uitvoering van “Theater na de Dam” o.l.v. Karine Roldaan is er ook muziek. Zangeres Sandra Gouriye geeft acte de précense met haar ensemble en Roel Dorgelo zingt een lied.

Deze avond vindt plaats op 21 september in het gebouw van het Apostolisch Genootschap Enschede Zuid. Adres: Burgemeester van Veenlaan 18 (hoek Burgemeester van Veenlaan-Wethouder Elhorststraat) te Enschede. Inloop 19.00 uur, aanvang programma om 19.30 uur. Beëindiging programma tegen 20.30 uur.

Dit is een samenwerkingsproject van Enschede voor Vrede, 

Graag van tevoren aanmelden op info@profitcare.nl

in samenwerking met de Raad voor Levensbeschouwingen en Religies, Enschede, Ruud Hoemakers

21 september 19.30 uur in het Vrijhof (Universiteit Twente) Hengelosestraat, 7522 NB Enschede

Veiligheid in Europa heroverwegen


In samenwerking met de universiteit Twente is er op 21 september een debat in het Vrijhof op de universiteit in het kader van Studium Generale. Inleiding en gespreksleiding door prof. dr. Ramses Wessel. Hij gaat in gesprek gaat met Ralf Becker (coördinator Duitse campagne “Sicherheit Neu Denken) en kolonel prof. Han Bouwmeester (militaire strategie en oorlogvoering op de Nederlandse militaire academie). Eén van de gespreksthema’s is: wat zou er gebeuren er als Rusland ons zou misleiden. Verder, komt er een Europees leger of blijft de Europese macht gebaseerd op diplomatie en economische maatregelen.

Aanmelden is vereist via https://www.utwente.nl/en/sg/ waar u ook de livestream (ook na afloop) kunt vinden.

22 september 15.00 uur – 18.00 uur. Binnenstad Enschede

Wandeling “Moeders voor Vrede”

Wandeling ‘Moeders voor Vrede’
Steeds meer komen jonge ouders voor de uitdaging te staan hoe je je kinderen opvoedt voor een samenleving die veel diverser is dan de samenleving waarin je zelf opgroeide en nog veel diverser zal zijn als je kinderen eenmaal volwassen zijn. Een wandeling met ouders en jonge kinderen langs verschillende organisaties en instellingen in de Enschedese binnenstad.

in samenwerking met met Alifa ontmoetingsgroepen opvoedingsondersteuning

22 september SDO, Hoog en Droog 25 7511 KS Enschede zaal open 19.00 uur begin 19.30 uur

Verhalenavond over de inclusieve samenleving

“inclusief samenleven”.

Er is pas sprake van vrede als recht wordt gedaan aan iedereen. Vrede is rechtvaardig. Vrede is liefde. Vrede sluit niet uit. Vrede is inclusief. Vrede wordt geboren als we naar elkaar omzien, naar elkaar luisteren, elkaar horen, elkaar ruimte geven, elkaar vrijheid geven. Vrede ontstaat als de waarheid aan het licht komt, als recht wordt gepleegd en de verzoening wordt gezocht.

Al enkele jaren organiseert Vrouwen voor Vrede Enschede een schrijfwedstrijd in de jaarlijkse vredesweek. Dit jaar willen we een verhalenavond houden, om ook de mensen die het wedstrijdelement afschrikt, de kans geven een verhaal te schrijven en aan anderen voor te lezen.

Dit gebeurt in het kader van de vredesweek, die is dit jaar van 18 t/m 26 sept. 2021.

Op 22 september 2021 zullen de verhalen aan elkaar worden voorgelezen, in het gebouw van S D O in Enschede. Hoog en Droog 25, 7511KS, Enschede.

We doen dat graag in een fijne sfeer, met een hapje en een drankje.

Yosé Höhne Sparborth zal die avond iets van haar belevenissen in Irak te vertellen en hoe men daar, met zoveel verschillende achtergronden “inclusief samenleven” vorm geeft.

De verhalen zullen worden gebundeld, ook wanneer ze niet kunnen worden voorgelezen. De gebundelde verhalen worden verspreid.

in samenwerking met Vrouwen voor Vrede

23 september 19.30 uur – 21.30 uur. Ontmoetingskerk Varviksingel/Wagenaarstraat Enschede

Mozaïek van een Vluchteling

Als autochtone Nederlanders weten wij eigenlijk maar heel weinig van de hele asielprocedure: van de gang van zaken in aanmeldcentra, in asielzoekerscentra en van ama’s. Van de toewijzing van een woning in een jou onbekende gemeente en van het inburgeren. Van de vragen die je moet beantwoorden voor je inburgeringsexamen. Enschedese status-houders praten ons bij en houden ons een spiegel voor.


in samenwerking met Vluchtelingenwerk en Protestantse Gemeente Enschede

24 september 13.15 uur – 13.45 uur. Ontmoetingskerk , Varviksingel/Wagenaarstraat Enschede

Coventrygebed om Verzoening


Elke vrijdag wordt op alle continenten in tientallen landen in enkele honderden steden die net als Coventry geschonden zijn door oorlogs-geweld dit Coventrygebed gebeden. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om Rotterdam, Den Haag Bezuidenhout, Middelburg, Wageningen Arnhem, Nijmegen, Deventer, Doesburg en sinds 22 maart 2019 ook Enschede.


iedereen kan zich bij deze laagdrempelige gebedsviering aansluiten

24 september 19.00 uur – 21.00 uur Oecumenische kerkentuin De OASE Dinkelstraszse 6 (tussen Losser en Gronau)

Veiligheid, hoe dan? Naar een ander veiligheidsbeleid

Op voorstel van de Quakers werd in 2016 in Nederland het initiatief “inclusieve veiligheid” genomen: je bent pas veilig als iedereen veilig is. In Duitsland nam in 2018de Evangelische Landeskirche Baden het initiatief “Sicherheit Neu Denken” :een scenario om tussen nu en 2040 van een militair tot een civiel veiligheidsbeleid te komen. Hoe kunnen wij aan beide zijden van de grens aan beide initiatieve3n samenwerken? Een debat hierover.

in samenwerking met Vredesgoepenin Westmünsterland en De Oase Gronau/Losser

25 september 13.30 uur Remonstrantse kerk Woltersweg11 Hengelo

UITNODIGING VRIENDENMIDDAG TENT OF NATIONS
zaterdagmiddag 25 september 2021 op 21 plekken in Nederland


Tent of Nations is een educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns christelijke familie
Nassar in Bethlehem. Ondanks de moeilijke omstandigheden en de voortdurende dreiging van
landonteigening door de Israëlische autoriteiten, zet de familie Nassar zich op een geweldloze en zeer
creatieve manier in onder het motto “Wij weigeren vijanden te zijn”. Ken je het werk van Tent of Nations van binnenuit? Of ben je benieuwd naar wat Tent of Nations is?
We nodigen je van harte uit bij deze vriendenmiddag waar we in vriendschap en solidariteit verbonden
zijn met Tent of Nations. Een dynamische middag vol inspiratie, verdieping, ontmoeting en creativiteit!

Programma
13.30 – 14.00 Inloop met koffie / thee 14.00 – 14.25 Welkom en kennismaking
14.25 – 15.25 Plenair programma, met o.a. een minispeech door mw. Carolien Roelants (Midden-Oosten expert en journalist NRC),

een filmpje over de impact van
Corona in Bethlehem / Palestina, een gesprek met Daoud Nassar over Tent of Nations, en een vrolijke noot
15.25 – 15.40 Koffie / theepauze met Palestijnse lekkernij 15.40 – 16.30 Intermezzo, creatieve gespreksvorm, ontmoeting en solidariteitsactie 16.30 – 17.00 Napraten met een drankje en Palestijns hapje

Aanmelding is verplicht via tentofnationsnl@gmail.com ( tot 20 september)

in samenwerking met de Palestina werkgroep Enschede

26 september 10.30 uur SO-klooster: Glanerbrugstraat 33, 7585 PK Glane.

Vredesviering in de kerk

Deze vredesviering in samenwerking met de Protestantse kerk, Katholieke kerk van Glanerbrug en het Syrisch-Orthodoxe klooster in Glane is op zondag 26 september om 10.30 uur in het SO-klooster: Glanerbrugstraat 33, 7585 PK Glane.

30 september 2021 vanaf 10.00 uur vanaf de grens tot Borne met een tussenstop in Enschede.

Pelgrimstocht voor het Klimaat


Begin augustus is de vijfde Oecumenische Pelgrimage voor Klimaat-gerechtigheid uit Polen vertrokken om eind oktober in Glasgow aan te komen waar begin november de Klimaattop begint. Deze voettocht komt op 30 september door Enschede en wij kunnen een stukje meelopen. Om 10.00 uur passeert men bij Glanerbrug de grens. Rond 13.00 uur wordt vanaf de Wonne vertrokken richting Hengelo.

We organiseren deze tocht omdat we ons bewust zijn van de gevolgen van klimaatverandering wereldwijd. De allerarmsten hebben het meest te lijden. Klimaat gerechtigheid is voor ons daarom van groot belang. Daarmee geven de handen en voeten aan de opdracht om de ander lief te hebben. We roepen christenen en kerken met deze tocht op om letterlijk en figuurlijk stappen te zetten. Zo willen we dat de klimaatpelgrimstocht bijdraagt aan de bewustwording richting christenen over hoe zij kunnen zorg dragen voor de schepping.

We doen dit als kerken samen. En daar zit kracht in. We zien als Groene Kerken en Vastenactie dat een gezamenlijke stem positieve invloed kan hebben op de samenleving en op besluitvorming vanuit overheden.