Automatische concepten

Verslagen Vredeweek 2022

De Vredesweek 2022 had nog last van de pandemie. Vooral de opening is in Enschede een beetje in het water gevallen. Leuke ideeën liepen op niets uit. Derhalve werd uiteindelijk gekozen voor, de door Pax voorgestelde “stiltekring”. Het aantal deelnemers viel ook een beetje tegen. (15 deelnemers). De meesten waren lid van de “Vrouwen voor Vrede”. Doch de vrijdag ervoor is de Vredesvlag gehesen aan de vlaggenstok van de Vredeskerk

.

Zondag 18 september stonden wij, Enschede voor Vrede, achter een marktkraampje tijdens de Twentse Landbouw dag en informeerden het publiek over ons Vredeswerk en over de actuele situatie (Russische kernenergiebanden). Aantal deelnemers onbekend. Ze waren niet te tellen.

Maandag 19 september 2022 werd er, in het keder van “Movies that Matter”, een film vertoond “Olga” (Een coming-of-age portret van de vurige en talentvolle jonge turnster Olga, tegen de politieke achtergrond van de Oekraïense revolutie in 2013. Zwitserse Oscar-inzending. (10 deelnemers, waaronder Oekraïners)

i.s.m. theater Concordia |

Dinsdagochtend 20 september 2022 werd de Vredeswandeling gelopen. Dit in samenwerking met Alifa en Visier (30 personen)

Op dinsdagavond 20 september was Tom Vennik,, journalist,te gast op de UT “Studium Generale”in het kader van de Vredesweek. Het debat had de titel: Rusland door de ogen van journalist Tom Vennink”” . U kunt door middel van een link naar de opname van de bijeenkomst, deze bekijken en beluisteren. Zeer interessant : https://www.youtube.com/watch?v=q4hGUAPq4Uk (120 personen)

i.s.m. Studium Generale en Novel-T

woensdag 21 september 2022

Viering Internationale Dag van de Vrede
Viering met een openingswoord door burgemeester Roelof Bleker, een lichtceremonie omlijst door zang van het koor Bella Donna, het verhaal van de Oekraïense vluchtelinge Dasha Dudereva, community singing met Roel Dorgelo, een optreden van het Theater na de dam, een bijdrage van Saxion-studenten en afgesloten met een gezongen Irish Blessing. Daarna is nog gelegenheid voor een hapje en een drankje. (120 personen onder meer veel Oekraïners)
i.s.m. Raad voor Levensbeschouwing en Religies en Wereldvredesvlam

de opening met burgemeester van Enschede

donderdag 22 september 2022 .Lezing

Betekenis Tolstoj voor vandaag
Aan het begin van zijn carrière doet Lev Tolstoj verslag van de Krim-oorlog (1853-1856) in de “Verhalen van Sebastopol”. Via de roman “Oorlog en Vrede” ontwikkelt zijn denken zich in pacifistische richting en beïnvloedt dit mensen als Gandhi en M.L. King. Sieuwert Haverhoek heeft die laatste werken van Tolstoj in het Nederlands vertaald en vertelt erover tegen de achtergrond van de huidige oorlog in Oekraïne. (30 deelnemers).


i.s.m. met Protestantse Gemeente Enschede

Vrijdag 23 september 2022 Lezing

Reactie op de oorlog vanuit Irak
De afgelopen 20 jaar brengt Yosé Höhne-Sparborth regelmatig een bezoek aan Irak om daar aan een aantal vredesprojecten bij te dragen. Ook de afgelopen maanden verbleef zij in het noorden van Irak om uit eerste hand de reacties van de Iraakse bevolking op de Russische invasie in Oekraïne te horen. Reacties waarin natuurlijk ook hun eigen ervaringen met de Amerikaanse invasie van 2003 doorklinken. in samenwerking met Platform Aram (12 personen)

zaterdag 24 september 2022 demo0nstratie Lingen

m
Door de oorlog in Oekraïne wil West-Europa in versnelde mate van het Russische gas af. De roep om kernenergie neemt weer toe, waarbij echter wordt vergeten (of verzwegen) dat 40% van het daartoe verrijkte uranium uit Rusland en bondgenoot Kazachstan afkomstig is en dat ook de splijtstofstavenfabriek in Lingen nog steeds haar uranium uit Rusland betrekt en bijna in Russische handen was gekomen. (200 personen, waaronder 5 uit Nederland).

zondag 25 september 2022 Vredesfietstocht langs de grens

Vredesfietstocht langs de grens

Na de oecumenische Vredesviering van 25 september 2022 in Glanerbrug, ging een kleine groep een mooie fietstocht maken langs plekken van oorlog en vrede in Glanerbrug, Gronau en Losser. Startpunt was de katholieke kerk aan de Kerkstraat, van waaruit we naar een oorlogsgraf fietsten, een vredes- en oorlogsmonument in Glanerbrug en verder fietsten naar het oorlogsmonument in Gronau. Vandaar uit stonden we stil bij de Vredeseik in Gronau en fietsten we door naar de Oase bij de Dinkel. Bij elke plek werd een toepasselijk gedicht over hoop en vrede voorgelezen. 

De Oase is een plek die geplaagd is door vandalisme en brandstichting, maar waar de vrijwilligers toch klaarstonden met koffie en lekkere cake. 

Deze fietstocht is ook zeer geschikt voor de periode rond 4 en 5 mei en kan uitgebreid worden met tussenstops in Losser.

Deze fietstocht is georganiseerd door Vrouwen voor Vrede Enschede. Deelname: 5 personen