Een boete voor vreedzaam demonstreren

Afgelopen week hadden ongeveer 60 vredelievende burgers(waarvan drie uit Enschede) een boete van 370 euro op de mat liggen. Dit omdat ze het hadden gewaagd om een half jaar eerder mee te doen aan een vreedzaam protest in Den Haag, tegen de nieuwe kernwapens die in Volkel zouden moeten komen liggen. Binnenkort volgt een rechtzaak van mensen die deze absurde boete aanvechten. Hieronder wat uitgebreider verslag van de actie en de boete.
Wapens 3 PAX_rechtenvrij

Weet je het nog? Eind maart waren alle bovenbazen (Obama, Putin en nog een stuk of 60 anderen) bij elkaar in Den Haag. Nouja, niet alleen de bovenbazen, ook 13.000 agenten, 3.000 marechaussees, 4.000 militairen, twee F-16’s en de marine. Dat hele was circus was nodig voor de Nuclear Security Summit. Op deze internationale top werd gesproken over nucleaire veiligheid. Helaas stond ontmanteling van de eigen kernwapens van deze wereldleiders niet op de agenda. De nucleaire “balk in eigen oog” werd compleet genegeerd. De landen die op deze top vertegenwoordigd werden hebben samen duizenden kernwapens. En Amerika en Nederland zijn bijvoorbeeld zelfs van plan om de Amerikaanse kernwapens in Volkel binnenkort te vernieuwen. Toch werd er niet gesproken over eigen ontwapening. Tijd dus om de bovenbazen te herinneren aan het non-proliferatie-verdrag, waarin ze zelf beloofd hebben hun kernwapen-arsenaal geleleidelijk te ontmantelen.

Om dit te doen ging een groep bezorgde burgers naar Den Haag met een brief (zie link). Het plan was om na een korte betoging met deze brief naar de NSS te lopen, en de brief voor te lezen aan de verzamelde machthebbers. Helaas kwam de brief niet erg ver. Ongeveer 60 mensen met deze brief op zak werden na een meter of twintig als groep gearresteerd. De Nederlandse overheid was namelijk zo bang voor een kritisch geluid dat elke vorm van “lopende betoging” op die dag verboden was. De enige plek waar gedemonstreerd mocht worden was op het Malieveld. Daar waren dan ook al drie acties gaande, die met elkaar streden om wiens geluidsinstallatie het hardst kon.
Deze zestig brievendragers werden al zingend in een grote arrestatiebus meegenomen om daarna een paar uur in een cel te zitten. Dit duurde zo lang omdat de 13.000 agenten blijkbaar niet genoeg waren om deze onverwacht grote groep arrestanten te verwerken. Er moesten nog speciaal agenten uit het hele land ingevlogen worden om de verhoren af te nemen. Achteraf werd de hele groep naar huis gestuurd met de waarschuwing dat er binnenkort een boete zou komen.
Binnenkort heeft wat lang geduurd, maar nu is er dus die boete. Om in Nederland een boete van 370 euro te betalen voor vreedzaam actie voeren is natuurlijk absurd. Daarom hebben iets van 35 mensen besloten om deze boete aan te vechten. Vandaag begint onze advocaat met het “aanvragen van verzet”, en binnenkort moet er dan een datum komen met een rechtszaak. Maar binnenkort kan soms wat lang duren. Jammer, want nu is de rechtszaak toch iets minder actueel.
Herman van Veelen