Actie Urenco Almelo 25 maart 2014

Hoge opkomst bij protestactie Urenco

Almelo, 25 maart 2014 – Tien demonstranten, vijf OVSE-waarnemers, vijftien persmensen en vijf politie-agenten. Dat was de opkomst bij de protestactie tegen de delegatie van de Nuclear Industry Summit die op dinsdagochtend 25 maart Urenco kwam bezoeken in het kader van de bijdrage die het bedrijfsleven kan leveren aan nucleaire veiligheid. Een gotspe, aldus de organisatoren van Enschede voor Vrede, omdat juist Urenco flink heeft bijgedragen aan de nucleaire ònveiligheid. Niet alleen kwam de brandstof van de kerncentrale bij Fukushima bij Urenco vandaan, ook staat Urenco, via de spionage-activiteiten van Abdul Qadir Khan, aan de basis van de Pakistaanse, Iraanse en Noord-Koreaanse kernwapenprogramma’s.

De Nederlandse overheid overweegt op dit moment om Urenco in de verkoop te zetten, maar gezien het bescheiden aantal nucleaire industriëlen dat vanochtend in de bus zat, valt de belangstelling voor dit concern nogal tegen. Volgens Enschede voor Vrede kan het bedrijf ook maar beter gewoon gesloten worden.

Een delegatie van Enschede voor Vrede bezocht maandagochtend ook de picketline tegen de Nuclear Industry Summit die door Urenco en het haar toezichthouder, het ministerie van Economische Zaken, in de Amsterdamse Beurs van Berlage werd georganiseerd. Bij deze picketline waren 60 antikernenergieactivisten aanwezig. Enkelen van hen, waaronder de Enschedese delegatie, reisde vervolgens door de demonstratie tegen de Nuclear Security Summit in Den Haag om daar reeds na 200 meter gearresteerd en zes uur vastgehouden te worden.

In Almelo kreeg deze massale demonstratie zelfs de primeur van de toepassing van een nieuw ontwikkeld veiligheidssysteem. Of dit systeem ook naar behoren heeft gefunctioneerd is de demonstranten onbekend. Wel heeft ze de OVSE-waarnemers hier nog van op de hoogte gesteld.

 

DINSDAG 25 maart organiseerde  Vedan (Enschede voor Vrede) een protestactie: picketline bij de hoofdingang van Urenco.

Nucleaire veiligheid ??

Op 24 en 25 maart kwamen in Den Haag enkele tientallen wereldleiders bijeen op een topconferentie over nucleaire veiligheid: de Nuclear Security Summit.  Gezien alle veiligheidsmaatregelen is deze Summit op zich al een groot veiligheidsrisico, maar volgens VEDAN  ging de conferentie alleen maar over het inperken van de gevolgen van het gebruik van kernenergie. Het ware probleem is echter, de inherente onveiligheid van het gebruik van kernenergie, zoals al meerdere malen is gebleken, zou niet aan de orde komen.

Jaren geleden kwam door atoomspionage via Urenco Almelo de verrijkingstechnologie in handen van Pakistan en later Iran en Noord-Korea.

Met deze verrijkingstechnologie is het ook betrekkelijk eenvoudig om de grondstof voor kernwapens te produceren. De nucleaire topconferentie ging er o.a. over hoe dit gestopt kan worden en hoe verdere verspreiding van deze kennis voorkomen kan worden.

URENCO speelt dus een belangrijke rol in het bevorderen van nucleaire onveiligheid.

De Nederlandse Urenco directie heeft het initiatief genomen om parallel aan de nucleaire veiligheidstop in Amsterdam op 23, 24 en 25 maart, een Nucleaire Industrietop te organiseren. Op 25 maart kwamen een aantal deelnemers aan de Nuclear  Industry  Summit een bezoek brengen aan de Urenco-vestiging in Almelo.

De mogelijke verkoop van de aandelen in Urenco door de Nederlandse staat was dan ook omgeven met een heleboel veiligheidsvoorschriften.

De stichting VEDAN (Vredes- En Duurzaamheids Activiteiten Netwerkstad) organiseerde daarom:

dinsdag 25 maart een protestactie bij het bezoek van de deelnemers aan de Nucleaire Industrietop aan Urenco. We wilden hen duidelijk maken dat, wat ons betreft, Urenco het beste de deuren kan sluiten.