Agenda

dec
6
zo
Sonntagspsaziergang Urenco Gronau. Alle uraniumverrijking stoppen, dus ook in Gronau @ Urenco, Gronau
dec 6 @ 13:30 – 14:30

Zoals gewoonlijk: Sonntagsspaziergang Urenco Gronau

Demonstratie tegen uraniumverrijking en tegen de nieuwe kernwapenwedloop

Maar eerst nog even een herinering: wat is toch die Spaziergang:

De eerste zondagsrondwandeling bij Urenco, Gronau was eind september 1986. Vanaf november 1986 heeft de zondagsrondwandeling onafgebroken plaatsgevonden.

Dus 34 jaar verzamelt zich in Gronau elke eerste zondag van de maand, zonder onderbreking, rond twee uur ’s middags een groep mensen bij de poort van Urenco aan de Röntgenstraße voor een zondagmiddag wandeling, waarbij vroeger om de Urenco-vestiging werd heen gelopen, maar het tegenwoordig meestal bij een picknick bij de hoofdpoort blijft. Urenco verrijkt in Gronau, Almelo en het Britse Capenhurst ongeveer 35% van de totale wereldbehoefte aan uraniumsplijtstof voor kerncentrales via een technologie die ook erg geschikt is voor kernwapens. Zo staat bedrijfsspionage bij Urenco Almelo aan het begin van de kernwapen-technologie van Pakistan, Iran en Noord-Korea.

U bent van harte uitgenodigd om mee te wandelen!!!

 

 

 

dec
14
ma
Movies that Matter: “Mai Khoi & The Dissidents @ Concordia Enschede
dec 14 @ 20:30 – 21:30

Mai Khoi and the Dissidents

Mai Khoi is een van Vietnams grootste popsterren – en dan begint ze zich uit te spreken. Terwijl de autoriteiten proberen haar tot zwijgen te brengen, maakt haar activisme haar wereldwijd bekend. Tijdens de opnames van haar politieke album Dissent, voelt ze dat ze niet meer veilig is in Vietnam.

Als dochter van een muziekleraar is Mai Khoi’s leven al van kinds af aan gevuld met muziek. Ze werd een superster met haar doorbraaknummer ‘Vietnam’, over de schoonheid van haar moederland. Maar meer en meer begint Mai Khoi haar sterrenstatus te gebruiken om zich uit te spreken over tal van sociale onderwerpen, zoals vrouwenrechten, lgbt-rechten en vrijheid van meningsuiting. De politie begint invallen te doen bij haar concerten, en al snel verbiedt de overheid haar optredens.

Regisseur Joe Piscatella (Joshua: Teenager vs. Superpower) volgt Mai Khoi tijdens de opnames van haar album Dissent dat, zoals ze zelf zegt, ‘de regering kwaad zal maken’. Terwijl haar politieke activisme haar internationale bekendheid vergroot, maakt ze plannen om het land te ontvluchten voordat het album wordt uitgebracht.

 

14 december om 19.30 in Concordia

verdere informatie:

https://www.concordia.nl/film#dates=20201214

 

 

feb
8
ma
Antigone Movies that Matters on tour film dit seizoen @ Concordia
feb 8 @ 19:30 – 21:00

VERPLAATST NAAR FEBRUARI 2021

Antigone

Nadat haar ouders waren vermoord in Algerije toen ze nog maar 3 jaar oud was, vond Antigone een nieuw thuis in Montreal, samen met zus Ismène, broers Polynice en Étéocle en hun oma. Nu, als tiener, ziet ze hoe Polynice verzeild raakt in de criminaliteit. En als de politie een dobbelspel op straat opbreekt, wordt Étéocle doodgeschoten wanneer hij protesteert tegen de arrestatie van zijn broer. Polynice wordt in hechtenis genomen, en hem hangt deportatie boven het hoofd wegens het aanvallen van een agent. Antigone (prachtig gespeeld door debutant Nahéma Ricci) denkt dat ze Polynice kan redden met een bizar plan om zichzelf op te offeren. Maar de politie speelt het spel niet mee, en Antigone en haar familie komen erachter dat voor immigranten gerechtigheid heel eigen spelregels heeft. Losjes gebaseerd op Sophocles’ Griekse tragedie, over een vrouw die de wet breekt uit loyaliteit aan haar familie.

Als inleiding op de film leest Yasmin Haidar voor uit haar boek Een brug naar de veiligheid. In haar boek schrijft ze over hoe ze eens in Syrië leefde en nu in Nederland woont. Het bestaat uit verhalen die zijn geschreven en afzonderlijk gepubliceerd (in het tijdschrift Vrouwen voor Vrede) tussen 2015 en 2018. Het boek is deels een neerslag van het zoeken van een identiteit vanuit twee werelden, de Syrische en de Nederlandse. Na afloop van de film is het boek te koop. (€12, contant betalen).

Regisseur: Sophie Deraspe is een Canadese regisseur en producent. Ze studeerde Visuele Kunst en Literatuur in Oostenrijk en Canada. Ze startte als filmmaker met documentaires en begon daarna ook aan speelfilms te werken. In haar werk richt ze zich vaak op sociale en politieke kwesties. Haar tweede speelfilm, Vital Signs (2009), draaide als onderdeel van de Tiger Competition op IFFR. Haar documentaire A Gay Girl in Damascus: The Amina Profile (2015) werd geselecteerd als World Cinema Documentary voor Sundance en won de Special Jury Prize op Hot Docs.  (zie ook bericht)

CAN, 2019, 109 min, Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.

Onder de noemer Movies that Matter vertoont Concordia, in samenwerking met Enschede voor Vrede, Visier Oost en het filmfestival Movies that Matter in Den Haag, maandelijks een filmavond met een voor- of nagesprek. Met films over sociale en maatschappelijke thema’s, in het bijzonder mensenrechten.