Wake : VOOR VREDE, STOP DE OORLOG STOP DE GEWELDSPIRAAL

Wanneer:
4 februari 2023 @ 12:00 – 12:45
2023-02-04T12:00:00+01:00
2023-02-04T12:45:00+01:00
Waar:
van Loenshof
van Loenshof 7511 HE

 

 

Als er ergens oorlog is, bestaat er geen vrede!

In wat voor een wereld leven wij, in wat voor een wereld laten wij dat gebeuren, Wij, mensen, zijn daar verantwoordelijk voor en misbruiken onze mogelijkheden.

Column

Mensen

Het is vandaag, 29 januari, “Holocaust”nationale herdenkingsdag. Afgelopen donderdag (herdenking bevrijding Auschwitz) was de internationale herdenkingsdag. Herdenking van dat ruim 6 miljoen mensen, waaronder mijn familie, als ongedierte zijn vermoord, Wereldwijd,   Je zou zo denken dat dit systematisch uitroeien van een bevolkingsgroep, ons mensen iets heeft geleerd. Je zou zo denken dat er van die tijd af vrede in de wereld zou heersen. Doch, helaas het is niet zo. Niet alleen de vele conflicten/ oorlogen, met honderdduizenden slachtoffers, zijn daar het voorbeeld van, maar ook hoe mensen met mensen omgaan.Vaak is de beweegreden: van deze horen hier niet. Ze pikken onze banen, woningen en zijn niet te vertrouwen (vluchtelingen, emigranten).  Deze worden niet geaccepteerd als medemensen. Eerder worden zij behandeld als tweederangsburgers. Voor hen geen menswaardige  hulp, of onderdak. Ze zijn alleen lastig die indringers. Deze signalen zijn niet alleen in ons land te herkennen.Laatst moest een Nederlander voor de Griekse rechter verschijnen,omdat hij bootvluchtelingen heeft geholpen, die dreigden te verdrinken. Aaklacht: o.a. mensensmokkelen. Hoe verzin je zoiets.Wat voor een mentaliteit ligt hier ten grondslag. In Oekraïne sneuvelen per dag zo’n honderd à twee honderd mensen, heb ik gelezen. Een oorlog tussen Rusland en het Westen uit angst dat Rusland of het Westen de macht (en het geld) gaan beheersen.  Het lijkt op “oorlogje spelen” door  en voor machthebbers ten koste van honderdenduizenden mensen. Er lijkt geen gesprek/overleg mogelijk tussen de partijen. Hetzelfde geldt voor Iran, Israël en de Palestijnen, Jemen, Mali, Afrikaanse landen, enz. . Wanneer kunnen we echt met elkaar praten als mensen onder elkaar om conflicten op te lossen. Dit nieuwe verse jaar? Dit vraagt om een mentaliteitsverandering van alle mensen. Waarom pikken we al die narigheden en de vele mensenlevens? Met elkaar zouden we veel kunnen bereiken, toch?

webmaster Bé Zét

Nog een indruk van de wake? zie de wake van januari 2020 via link:

https://youtu.be/qwt6hOrsfo4

Enschede voor Vrede roept alle steden en gemeenten in Twente op het ICAN Cities Appeal te ondertekenen. Met het ondertekenen van deze oproep laten steden en gemeenten zien dat zij geen doelwit zijn en dat zij de verantwoordelijkheid nemen om hun inwoners te beschermen.

We vragen ons verder af waarom in Twente zo weinig gemeenteraden bereid zijn hun burgemeester te verzoeken zich te scharen achter de campagne voor een kernwapenvrije wereld en het verdrag “Burgemeester voor de Vrede”te ondertekenen.

STOP DE GEWELDSPIRAAL EN STREEF NAAR VREDE