Wake : VOOR VREDE, STOP DE OORLOG STOP DE GEWELDSPIRAAL

Wanneer:
3 augustus 2019 @ 12:00 – 13:00
2019-08-03T12:00:00+02:00
2019-08-03T13:00:00+02:00
Waar:
Ei van Ko (stadhuis)
Van Loenshof
7511 Enschede
Nederland

Nog steeds is er oorlogsdreiging: de VS en Iran. De president van de Verenigde Staten speelt op een gevaarlijke manier een soort STRATEGO om iets (elimineren van kernbewapening) bij Iran af te dwingen en Iran doet eraan mee.  Hij, Trump,  wil daarbij proberen meer support te winnen onder zijn bondgenoten. Iran zet de                     “bondgenoten” onder druk.

Op 7 juli 2017 stemde een meerderheid van de VN-lidstaten voor een algemeen verbod op kernwapens. De (semi-)kernwapenstaten, waaronder Nederland en Duitsland, stemden tegen. Het verdrag dat verdere verspreiding tegen moet gaan zou voldoende zijn.
Op de vooravond van de 74ste herdenking van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus a.s. verliep op 2 augustus jl. het INF-verdrag waarmee de VS en Rusland hun kernwapenvoorraden beperk(t)en en dreigt een oorlog vanwege de voor kernwapens benodigde uraniumverrijking door Iran!
Sinds een aantal jaren zien we een ware geweldspiraal van oorlog en terreur, van aanslagen en steeds hardere taal tegen bepaalde bevolkingsgroepen. De schrik slaat ons om het hart en we vragen ons af waar dit allemaal toe zal leiden. Blijft deze escalatie almaar doorgaan of komt er toch ooit een einde aan?

En daarom staan we weer  zaterdag in de wake met onze spandoek.

Eigenlijk is het  vanzelfsprekender dat wij elke dag eraan worden herinnerd  aan wat de geschiedenis ons te vertellen heeft ten behoeve van de wereld(vrede). Leren wij wel van al die ervaringen, of vergeten wij snel en geven wij deze die niet door aan een ieder? Dat zijn de vragen die we ons dienen te stellen. Enschede voor Vrede probeert elke eerste zaterdag van de maand bij het stadhuis te Enschede ons aan die vragen te herinneren.

STOP DE OORLOG
STOP DE GEWELDSPIRAAL EN STREEF NAAR VREDE

 Steeds weer worden we opgeschrikt door terreuraanslagen of oorlogshandelingen, ver weg en dichtbij, door anderen, maar ook door zogenaamd in onze naam door het Westen. We zien een ware geweld-spiraal van oorlog en terreur en van steeds hardere taal tegen bepaalde bevolkingsgroepen. De schrik slaat ons om het hart en we vragen ons af waar dit allemaal toe zal leiden. Blijft deze escalatie almaar doorgaan of komt er toch ooit een einde aan?

Sinds zaterdag 6 mei 2017 houdt Enschede voor Vrede elke eerste zaterdag van de maand op het Ei van Ko een wake tegen oorlog en geweld van 12.00 uur tot 13.00 uur.

Iedereen die de hierboven genoemde zorg deelt is welkom zich voor kortere of langere tijd bij de wake aan te sluiten

U bent van harte welkom
u bij deze wake aan te sluit