VREDESWERK VAN EN OM DE VOLGENDE GENERATIE

Wanneer:
12/05/2016 @ 19:30 – 21:30
2016-05-12T19:30:00+02:00
2016-05-12T21:30:00+02:00
Waar:
Vredestuin; in de Wonne
Noorderhagen 25
7511 EK Enschede
Nederland
Kosten:
Gratis

VREDESWERK VAN EN OMafbeelding voor poster 12-5-16
DE VOLGENDE GENERATIE met leden van Die Linke SDS Münster die een inleiding verzorgen vanuit de Duitse vredesbeweging tegen de Bundeswehr auf die Schule en in de publieke ruimte.

Komende week organiseert het ministerie van Defensie de decentrale Landmachtdagen. Een pr-activiteit in het kielzog van de herdenking van het eind van de Tweede Wereldoorlog in Nederland om, zoals Defensie het zelf formuleert, “Nederland kennis te laten maken met de mensen die zo nodig hun leven wagen voor vrede, vrijheid en veiligheid”.

De Landmachtdagen bestaan uit twee onderdelen. Op dinsdag 10 mei zullen op diverse scholen militairen voor de klas staan om met leerlingen te praten over hun werk en op woensdag 11 mei vinden op negen plaatsen in Nederland, waaronder Enschede, publieksevenementen plaats waar nieuwe wapensystemen getoond zullen worden en voorbijgangers (waaronder ook kinderen) opdrachten kunnen uitvoeren of zich kunnen laten schminken.

Als Enschede voor Vrede hebben wij grote bezwaren tegen deze activiteiten, vooral waar deze zich op kinderen richten. In de eerste plaats wordt bij de Landmachtdagen slechts één kant van het krijgsmachtbedrijf belicht: de motivatie om je in te zetten voor vrede, vrijheid en veiligheid en de hightech wapensystemen die je daarbij ter beschikking staan. De gevolgen van de daadwerkelijke confrontatie – het doden en het zelf fysiek of mentaal gewond raken – blijft buiten beschouwing. Ons tweede bezwaar is de claim van Defensie dat de inzet van het leger het enige instrument zou zijn om vrede, vrijheid en veiligheid te waarborgen, terwijl we in de vredes­beweging weet hebben van ook andere instrumenten en de praktijk uitwijst dat het legermachten niet zelden juist een bedreiging voor de vrede, vrijheid en veiligheid vormen. En daar komt wat ons betreft dus bij dat leerlingen in de basisschoolleeftijd wat ons betreft nog veel te jong zijn om aan dit soort verhalen blootgesteld te worden.