Studium Generale Saxion | Artificial Soldiers

Wanneer:
19 februari 2015 @ 16:00 – 17:30
2015-02-19T16:00:00+01:00
2015-02-19T17:30:00+01:00
Waar:
Saxion Hogeschool in HO 10
Maarten Harpertsz. Tromplaan 28
7513 AB Enschede
Nederland

19 febr.15

Studium Generale: Artificial Soldiers: de toekomst van oorlogvoering?
Donderdag 19 februari gaan Maaike Harbers (TU Delft – Military Human Enhancement-project), Ard Goedhart (Luitenant-kolonel 11 Pantsergeniebataljon) en Miriam Struyk (PAX campagne – Stop Killer Robots) o.l.v. Steven Dorrestijn met studenten in discussie over de vraag of automatisering van het leger een positieve bijdrage aan een betere wereld oplevert.

Dat oorlogvoering robotiseert is geen sciencefiction meer. Dagelijks worden Robot-kakkerlakken, Androids en Drones door militairen ingezet om taken uit te voeren op ruig en gevaarlijk terrein. Niet alleen in de VS en China, maar ook in Europa werken legermachten met robotsoldaten die volledig autonoom op pad gaan. Waar gaat dit heen? Verdwijnt de mens helemaal uit het oorlogsgeweld of krijgen we te maken met StarTrek-achtige Cyborgs? Betekent robotisering van legermachten meer of minder oorlog?
Maaike Harbers verkent als onderzoeker Interactive Intelligence de ethische kwesties rond de inzet van robots in het leger. Luitenant-kolonel van de gemechaniseerde brigade Ard Goedhart vertelt hoe de NL landmacht nieuwe technologie inzet om levens te beschermen en te redden. Miriam Struyk betrekt als woordvoerder van de campagne Stop Killer Robots de stelling dat inzet van robots onverantwoordelijk is, want: who’s responsible? Steven Dorrestijn zorgt ervoor dat je wijzer wordt van deze discussie. Ieder is welkom!!!

>> Lees meer op de site van Studium Generale