Paasmars tegen kernwapens en kernenergie „Het is 3 voor 12 – Uraniumverrijking onmiddellijk beëindigen in plaats van verkopen“

Wanneer:
3 april 2015 @ 11:45 – 13:30
2015-04-03T11:45:00+02:00
2015-04-03T13:30:00+02:00
Waar:
Urenco, Gronau
Röntgenstraße
48599 Gronau (Westfalen)
Duitsland

Voor liefhebbers en voldoende deelname : een fietstocht vanaf NS station Enschede. Verzamelen om 11 uur

Op 3 april 2015 gaat om „drie voor twaalf“ bij de uraniumverrijkingsfabriek van Urenco in Gronau de Paasmars van dit jaar van start. Daartoe is genoeg aanleiding: het Urenco-concern zal met de voor kernwapentechnologie geschikte uraniumverrijking met goedkeuring van de Duitse regering aan de meestbiedende verkocht worden – zo mogelijk op de beurs worden gebracht. Tegelijkertijd zal in 2015 in Gronau een nieuwe semi-permanente kernafvalopslag voor 60.000 ton uraniumoxide „tijdelijk“ maar zonder nadere termijnen in gebruik worden genomen om de toekomstige bedrijfsvoering van de uraniumfabrie mogelijk te maken. Dat is geen „ophouden met kernenergi“ waartoe de Duitse regering eerder heeft besloten – en qua vredespolitiek volstrekt onverantwoordelijk!

Het Urenco-concern maakt bovendien gebruik van de mens- en natuurvijandige uraniumwinning in uraniummijnen over de hele wereld. Kernenergie functioneert enkel door respectloos met mensenrechten om te gaan, door grootschalige milieuvervuiling en het doorschuiven van de kosten naar toekomstige generaties. Wij eisen:

  • Een verbod op de uraniumverrijking en het onderzoek naar centrifuges – ook in Gronau en Gulik!
  •  Geen inbedrijfname van de nieuwe uraniumafvalopslag in Gronau!
  •  Het opstellen van een conversieplan voor de nucleaire bedrijven in Gronau en Gulik!
  •  Onmiddellijke stopzetting van uraniumwinningen nucleaire installaties wereldwijd!
  •  Een onmiddellijke decentrale energieomslag!  Vernietiging en „veilig opbergen“ van alle kernwapen- en uraniummunitie-voorraden!  Stimulering van geweldloze middelen voor conflictoplossing!