Nobelprijs voor Colombiaans vredesproces

Wanneer:
8 december 2016 @ 19:30 – 21:30
2016-12-08T19:30:00+01:00
2016-12-08T21:30:00+01:00
Waar:
Vredestuin; in de Wonne
Noorderhagen 25
7511 EK Enschede
Nederland

Nobelprijs voor Colombiaans vredesproces

inleiding door:  Yosé Höhne-Sparborth, vredeswerkster in Colombia

Yosé was in Colmbia toen de nobelprijs voor de vrede toegekend werd aan de president van Colombia. Eigenlijk was de prijs voor de vredesovereenkomst die na vele jaren tot stand is gekomen. Het Colombiase volk stemde echter in een referendum tegen de overeenkomst. De rebellen moesten  gestraft worden, vond men. Yosé zla ons meer duidelijkheid verschaffen over de gang van zaken. Is men weer terug op AF?

Op 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, wordt standaard de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. Dit jaar aan de Colombiaanse president Santos. Reden voor Enschede voor Vrede om twee dagen daarvóór, op donderdagavond 8 december, een informatieve Vredestuinbijeenkomst te organiseren over de situatie in dit Zuid-Amerikaanse land. De informatie krijgen we uit eerste hand van Yosé Höhne-Sparborth die de afgelopen jaren regelmatig enige tijd in Colombia werkte met daar aanwezige vredesgroepen.
De toekenning van Nobelprijs voor de Vrede aan de Colombiaanse president Juan Manuel Santos voor zijn pogingen een eind te maken aan de al meer dan 50 jaar woedende burgeroorlog in zijn land kwam namelijk voor velen toch wel als volkomen verrassing.
En die verrassing was des te groter omdat de Colombiaanse bevolking bij het referendum van 2 oktober jl. met een krappe meerderheid van 50,2% het Santos gesloten vredesakkoord met o.a. de FARC heeft weggestemd.
De achtergronden hiervan krijgen we dus twee dagen voor Santos’ aanvaardingsspeech te horen van Yosé Höhne-Sparborth. Zoals gebruikelijk vindt deze avond plaats in de Wonne (Noorderhagen 25 Enschede) en begint om 19.30 uur.U wordt van harte uitgenodigde om deze bijeenkomst bij te wonen.