“Movies that Matter” : Myanmar Diaries

Wanneer:
18 april 2022 @ 19:30 – 22:00
2022-04-18T19:30:00+02:00
2022-04-18T22:00:00+02:00
Waar:
Bonboniere Concordia
Oude Markt

Myanmar Diaries

18 april om 19.30 uur in Concordia

 

Regisseur Myanmar Film Collective

Producent Corinne van Egeraat

Type Film Fictie,

Documentaire Lengte 70 minuten

Land van productie Myanmar (coproductie Nederland, Noorwegen)

Jaar van productie 2022

Gesproken taal Birmees

Ondertiteling Engels

 

Nederlandse synopsis

Een hybride collectieve film over het leven in de nasleep van de militaire coup in Myanmar van februari 2021. Korte films van tien jonge anonieme filmmakers, gecombineerd met beeldmateriaal van dappere burgerjournalisten, gefilmd in de straten van Myanmar. Moedig en zeer indrukwekkend.

In februari 2021 vernietigde een militaire coup tien jaar van fragiele democratische transitie in Myanmar.

 In Myanmar Diaries zijn we getuige van deze gewelddadige machtsgreep en zijn nasleep in een urgent hybride meesterwerk van het Myanmar Film Collective: tien regiseurs en vele burgerjournalisten, allen anoniem om hun veiligheid te beschermen.

We zien beelden van demonstraties en militaire actie in de straten. Een vrouw die de oproerpolitie confronteert en uitroept: “Ik vecht tegen dictators!” Een fictieve scène waarin een jonge vrouw twijfelt of ze haar vriendje, die op het punt staat de jungle in te vluchten, gaat vertellen dat ze zwanger is.

Een man die een inval in zijn huis livestreamt. Een andere man die een sereen gebed zegt voor een gevallen geliefde. Een vrouw in quarantaine met haar teddybeer, reflecterend op het leven vóór de coup, toen ze kon dromen van vrijheid. En veel, veel meer. Afwisselend poëtisch, journalistiek, rauw en verfijnd, wanhopig en hoopvol, gewelddadig en impressionistisch. Een must-see.