Movies that Matter. Deze keer in herhaling “Antigone”

Wanneer:
15 november 2021 @ 19:30 – 22:00
2021-11-15T19:30:00+01:00
2021-11-15T22:00:00+01:00
Waar:
Filmzaal Concordia
Oude Markt 15

 Antigone

Nadat haar ouders waren vermoord in Algerije toen ze nog maar 3 jaar oud was, vond Antigone een nieuw thuis in Montreal, samen met zus Ismène, broers Polynice en Étéocle en hun oma. Nu, als tiener, ziet ze hoe Polynice verzeild raakt in de criminaliteit. En als de politie een dobbelspel op straat opbreekt, wordt Étéocle doodgeschoten wanneer hij protesteert tegen de arrestatie van zijn broer. Polynice wordt in hechtenis genomen, en hem hangt deportatie boven het hoofd wegens het aanvallen van een agent. Antigone (prachtig gespeeld door debutant Nahéma Ricci) denkt dat ze Polynice kan redden met een bizar plan om zichzelf op te offeren. Maar de politie speelt het spel niet mee, en Antigone en haar familie komen erachter dat voor immigranten gerechtigheid heel eigen spelregels heeft. Losjes gebaseerd op Sophocles’ Griekse tragedie, over een vrouw die de wet breekt uit loyaliteit aan haar familie.

Als inleiding op de film leest Yasmin Haidar voor uit haar boek Een brug naar de veiligheid. In haar boek schrijft ze over hoe ze eens in Syrië leefde en nu in Nederland woont. Het bestaat uit verhalen die zijn geschreven en afzonderlijk gepubliceerd (in het tijdschrift Vrouwen voor Vrede) tussen 2015 en 2018. Het boek is deels een neerslag van het zoeken van een identiteit vanuit twee werelden, de Syrische en de Nederlandse. Na afloop van de film is het boek te koop. (€12, contant betalen).

Regisseur: Sophie Deraspe is een Canadese regisseur en producent. Ze studeerde Visuele Kunst en Literatuur in Oostenrijk en Canada. Ze startte als filmmaker met documentaires en begon daarna ook aan speelfilms te werken. In haar werk richt ze zich vaak op sociale en politieke kwesties. Haar tweede speelfilm, Vital Signs (2009), draaide als onderdeel van de Tiger Competition op IFFR. Haar documentaire A Gay Girl in Damascus: The Amina Profile (2015) werd geselecteerd als World Cinema Documentary voor Sundance en won de Special Jury Prize op Hot Docs.  (zie ook bericht)

CAN, 2019, 109 min, Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.

Onder de noemer Movies that Matter vertoont Concordia, in samenwerking met Enschede voor Vrede, Visier Oost en het filmfestival Movies that Matter in Den Haag, maandelijks een filmavond met een voor- of nagesprek. Met films over sociale en maatschappelijke thema’s, in het bijzonder mensenrechten.