“In het licht van … vrede”

Wanneer:
28/05/2015 @ 19:30 – 21:30
2015-05-28T19:30:00+02:00
2015-05-28T21:30:00+02:00
Waar:
de Wonne in de wintertuin
Noorderhagen 25
7511 EK Enschede
Nederland

Deze avond wordt verzorgd door de Alevitische beweging PSA Enschede

Iedereen is welkom

Wat houdt de Alevitische beweging in ? Wat beogen zij en wat dragen ze bij in het licht van de Vrede.

Op het veelkleurig palet van de Nederlandse samenleving zijn de Alevieten bijna onzichtbaar gebleven. Door buitenstaanders worden ze niet onderscheiden van andere Islamitische migranten. Het doel van de presentatie is inzicht te geven over de alevieten en het alevietisme onder Turkse Nederlande

Het Alevitisme is een humanistische filosofie, waarbij de mens centraal staat. Niet de religieuze voorschriften, maar de ontwikkeling tot goed mens staat centraal. Om tot God te komen, om God te gedenken, is het noodzakelijk om ook de Goddelijke essentie in de mens te erkennen. God wordt dus als immanent voorgesteld. In het Alevietisme gaat het om ‘de mens met een schoon hart.’ Dit vraagt om een samenleving waarin het er menselijk aan toegaat, dat wil zeggen, democratisch en humanistisch.

Bij de meeste Alevieten krijgt deze levensfilosofie ook een religieuze vertaling en duiding: de mens is een spiegel van God. Om tot God te komen hoef je niet per se naar Mekka te gaan, zoals de Soennieten doen; maar zoals Haci Bekta zei: Je moet het niet zoeken in Mekka. Je bent zelf Mekka en Kabe, je bent zelf de Koran.

Voor sommige Alevieten die zich als niet-gelovig benoemen, staat het Alevietisme buiten de Islam. Vooral de tweede generatie Alevieten in Nederland, zien het Alevietisme primair als een cultuurgebonden geheel van normen en waarden, leefstijl en gebruiken.

De discussie rondom de Islam roept bij de Alevieten veel emotie op. Omdat Alevieten zich niet herkennen in de orthodoxe Islam en hun levensvisie sterk liberaal-humanistische en progressieve elementen heeft, herkennen ze zich niet in de inhoud en de toon van het debat.