Demonstratie over de nucleaire gevaren in Lingen

Wanneer:
19/01/2019 @ 13:00 – 14:30
2019-01-19T13:00:00+01:00
2019-01-19T14:30:00+01:00
Waar:
Bahnhof Lingen
Bahnhofstrasse Lingen

Kom naar de demonstratie op 1`9 jauari

Al 40 jaar wordt vanuit de splijtstofstavenfabriek in Lingen kernbrandstof voor kerncentrales in de hele wereld vervaardigd. Bijvoorbeeld naar de om de haverklap wegens een storing stilgelegde kerncentrales in Doel en Tihange of de prehistorische kerncentrale bij Fessenheim aan de grens tussen Duitsland en Frankrijk. Die wereldwijde export leidt ook tot talrijke gevaarlijke nucleaire transporten van en naar Lingen, dwars door het Emsland, Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, door Nederland en allerlei andere regio’s. Daarmee moet het eindelijk afgelopen zijn.
En niet alleen de splijtstofstavenfabriek levert gevaar op voor Lingen. Ook de restanten van de eerste kerncentrale Lingen en de nog steeds functionerende kerncentrale Lingen 2 (“Emsland”) vormen een bedreiging, evenals de kernafvalopslag bij de kerncentrale Lingen 2.
In de Lingense splijtstofstavenfabriek wordt tot nog toe zonder looptijdbegrenzing geproduceerd. Deze nucleaire fabriek is eigendom van Framatome-dochter ANF. Via het Franse moederbedrijf van Framatome, de energiemaat-schappij Électricité de France (EDF) is de Franse staat grotendeels eigenaar van de fabriek in Lingen en hiervoor verantwoordelijk. De rendabiliteit van de fabriek is sinds de kernramp van Fukushima discutabel en in Frankrijk lijkt over een (gedeeltelijke) sluiting van de fabriek in Lingen nagedacht te worden of in ieder geval overwogen te worden bij Franse nieuwbouwplannen.
Bij herhaling kwamen in de splijtstofstavenfabriek van Lingen storingen voor, tot nu toe zo’n 150. De brand van 6 december 2018 was de grootste storing tot dusverre. Nadien werd om de paar dagen een nieuwe verklaring voor die brand gegeven (brand, explosie, stofwolk …). Een geloofwaardige opheldering klinkt anders. Gevreesd mag worden dat naarmate het bedrijf ouder wordt, ze ook onveiliger wordt.
In Lingen en omgeving zijn diverse protesten gehouden tegen het bedrijf en ook tegen de uraniumtransporten en de mens- en milieuvernietigende uraniummijnbouw in Canada, Afrika en elders. En dat protest wordt sterker. Het verzet tegen voortgaande export van splijtstofmateriaal neemt toe. Wij eisen van de hiervoor verantwoordelijke deelstaatregering in Hannover een onmiddellijke en permanente stopzetting van de vergunning voor het bedrijf. Al meer dan 350 organisaties hebben de “Lingen-Resolutie” met deze eis ondertekend.
De gevolgen van het gebruik van kernenergie zullen nog lange sporen nalaten. In Tsjernobyl, in Fukushima en ook in het Emsland. Het in Lingen reeds aanwezige kernafval zal een blijvende last voor de bevolking vormen. Bovendien hangt het Emsland of het naastgelegen Grafschaft Bentheim de bouw van een eindberging van hoogradioactief afval boven het hoofd. In ieder geval moet de verdere productie van kernafval door de kerncentrale en de splijtstofstavenfabriek in Lingen ophouden.
Gezamenlijk roepen we op tot deelname aan de demonstratie op 19 januari 2019 in Lingen. Een demonstratie voor de onmiddellijke stopzetting van de splijtstofstavenfabriek in Lingen, de uraniumverrijkingsfabrieken in Gronau en Almelo en voor alle kerncentrales en nucleaire fabrieken wereldwijd! Voor een milieuvriendelijke en sociaal rechtvaardige energieproductie.
Organisatoren van deze demonstratie zijn de Elternverein Restrisiko Emsland, de Aktionsbündnis Münsterland gegen Atomanlagen en de Arbeitskreis Umwelt (AKU) Schüttorf.
Voor gezamenlijk vervoer naar deze demonstratie: www.enschedevoorvrede.nl en mail info@enschedevoorvrede.nl