CONFLICT OEKRAÏNE: DEËSCALEREN DEFENDER 21 – OEFENING MOET STOPPEN!

Wanneer:
07/05/2021 @ 14:45 – 15:00
2021-05-07T14:45:00+02:00
2021-05-07T15:00:00+02:00
Waar:
Amerikaans wapendepot
Dülmen
Duitsland

In deze weken escaleert het Oekraïne-conflict weer. De Oekraïense regering spreekt over de herverovering van de Krim, koopt drones van Turkije die zich in de oorlog om Nagarno-Karabach hebben “bewezen” en streeft lidmaatschap van de NAVO na. Er wordt zelfs over eigen kernwapens gesproken. Aan de andere kant houdt Rusland een legeroefening aan de grens met Oekraïne en versterkt haar troepen op de Krim. Tegelijkertijd voeren de VS en de NAVO opnieuw een Defenderoefening in Europa uit, dit keer met het zwaartepunt in Zuidoost Europa, tot aan de Zwarte Zee en de grens met Oekraïne. Oekraïne en Georgië zijn actief bij deze NAVO-oefening betrokken en daardoor vormt deze oefening een gevaarlijke escalatie van de situatie. Voor deze oefening komen 20.000 Amerikaanse militairen naar Europa die met 10.000 militairen van andere NAVO-staten in de genoemde regio met zware wapens oefenen.

Ook onze grensregio is direct bij deze oefening betrokken, omdat de ingevlogen Amerikaanse militairen bewapend worden met wapens die voor een militair treffen in het op 60 km van Enschede gelegen Dülmen klaarliggen.
Daarnaast heeft het overvliegen van 20.000 Amerikaanse militairen en het oprukken met zwaar militair materieel van Noordwest- naar Zuidoost-Europa grote gevolgen voor milieu en klimaat.
Heel Europa lijdt onder corona en de daartegen genomen maatregelen. Het is onverantwoord om in deze situatie tienduizenden soldaten door meerdere landen te transporteren. Het geld dat deze troepenverplaatsing kost, kan beter aan de gezondheidszorg worden besteed.
Aan de vooravond van de in Duitsland op 8 mei gevierde Bevrijdingsdag zal daarom in Dülmen tegen deze legeroefening  “Defender 21”  (natuurlijk binnen de coronaregels) worden geprotesteerd.

Wij eisen:

• deëscalatie van het Oekraïne-conflict door alle troepenbewegingen te beëindigen, de wapenstilstand te vernieuwen, de Oekraïense ambities qua NAVO-lidmaatschap en kernwapens te ontmoedigen en te onderhandelen in plaats van te dreigen.
• de Defenderoefening onmiddellijk stop te zetten.
• een ontspanningsbeleid in Europa met een Europees veiligheidsstelsel inclusief Rusland

7 mei 2021 – 14.45 uur – Dülmen
DEMONSTRATIE
van het treinstation naar het Amerikaans wapendepot