Bijeenkomst Samen leven in Enschede, hoe doen we dat?

Wanneer:
24/11/2015 @ 15:30 – 17:30
2015-11-24T15:30:00+01:00
2015-11-24T17:30:00+01:00
Waar:
bibliotheek in Enschede
Pijpenstraat 15
7511 GM Enschede
Nederland

7 sprong een regulier overleg van de Aramese Beweging voor Mensenrechten, Enschede voor Vrede, het Kennisplatform Integratie en Burgerschap, de Oecumenische Vrouwengroep Twente-Bethlehem, de Raad voor Levensbeschouwingen en Religies Enschede en de Samenwerkende Democratische Organisaties

Samen leven in Enschede,
hoe doen we dat?

Enschede is er trots op dat in deze stad 190 nationaliteiten samen leven. Samen kleuren we de stad. En meestal gaat dat samen leven ook wel goed. Maar soms ook niet. Zijn er spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen, maken we ons zorgen over discriminatie, uitsluiting en radicalisering. Over plotselinge uitbarstingen van angst en weerstand naar aanleiding van gebeurtenissen in de eigen stad of in het buitenland.
Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs, begin dit jaar, zijn vertegenwoordigers van zeven maatschappelijke organisaties samengekomen om met elkaar en met anderen te overleggen wat wij zelf met anderen zouden kunnen doen om het samen leven te bevorderen en die uitbarstingen van angst en weerstand te voorkomen of in ieder geval hanteerbaar te maken.
We hebben moeten constateren dat bij de gemeentelijke overheid het zogenaamde “doelgroepenbeleid” gericht op specifieke bevolkingsgroepen in de multiculturele samenleving is afgeschaft en plaats heeft gemaakt voor een integrale benadering van jongeren, ouderen, wijkbewoners etc. zonder onderscheid naar culturele achtergrond. Dat is natuurlijk een mooi ideaal, maar sluit het ook aan bij een realiteit waarin die culturele achtergrond er niet meer toe doet?
Dat zouden we graag met u, werkzaam bij algemene (welzijns)instellingen, betrokken bij diverse maatschappelijke organisaties met bijvoorbeeld een specifieke culturele achtergrond of gewoon als ervaringsdeskundige, op de genoemde bijeenkomst willen bespreken. Bijvoorbeeld aan verschillende ronde tafels, zoals:
– kind zijn in Enschede: hoe gaat het op school, waar lopen kinderen van andere komaf tegen gaan, worden ze gezien, gehoord, geholpen?
– jongere zijn in Enschede: op school en buiten school: dezelfde soort vragen
– kansen in Enschede: krijgen we allemaal dezelfde kansen op werk, huis, respect?
– participatie en burgerschap: wat vraag dat van ons en van de ander? Rechten en verplichtingen?

Integratiedebat  met Kris Bugajski