Associatieverdrag met Oekraïne, hoe zit het ermee?

Wanneer:
21 maart 2016 @ 19:30 – 21:30
2016-03-21T19:30:00+01:00
2016-03-21T21:30:00+01:00
Waar:
Bibliotheek Enschede
Pijpenstraat
7511 Enschede
Nederland

  Enschede voor Vrede organiseert van 19.30 tot 21.30 uur in de Openbare Bibliotheek, Pijpenstraat 15 te Enschede, een bijeenkomst met prof.dr. Kees van der Pijl van “Oorlog is geen Oplossing” met het oog op het referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne dat op 6 april a.s. zal worden gehouden.

Het lijkt erop alsof het Associatieverdrag met Oekraïne aan dit verlangen beantwoordt, maar niets is minder waar. Het Associatieverdrag met Oekraïne heeft niet alleen de verhoudingen binnen Oekraïne zelf, maar ook die tussen Rusland en het Westen op een onverantwoorde manier (verder) doen verslechteren. Hierdoor is in delen van Oekraïne een daadwerkelijke oorlog gaande en is tussen Rusland en het Westen sprake van een hernieuwde Koude Oorlog waarbij over en weer met de inzet van kernwapens wordt gedreigd en zowel de NAVO, de EU als Nederland hun militaire kracht versterken om zich tegen een vermeende Russische dreiging te wapenen.

Alleen al om die reden zou het Associatieverdrag met Oekraïne volgens “Oorlog is geen Oplossing” moeten worden afgewezen en plaats moeten maken voor een stelsel van akkoorden dat recht doet aan de Oekraïense economie die deels afhankelijk is van handelsrelaties met het Westen, deels van die met Rusland en de restanten van de voormalige Sovjet-economie.
Prof.dr. Kees van der Pijl is emeritus hoogleraar politieke economie aan de Universiteit van Sussex (Groot-Brittannië) en was in het voorjaar van 2013 één van de oprichters van “Oorlog is geen Oplossing”. Met grote regelmaat verschijnen zijn analyses van diverse internationale ontwikkelingen, met name in Oost-Europa en het Midden-Oosten, op de weblog van “Oorlog is geen Oplossing”: www.oorlogisgeenoplossing.nl.
De landelijke organisatie “Oorlog is geen Oplossing” werd drie jaar geleden opgericht om erop te wijzen dat het Westen, dat economisch aan concurrentievermogen inboet, haar militaire middelen inzet om niet verder terrein te verliezen. Hoe meer de economische dynamiek zich naar elders verplaatst, hoe meer oorlog, zo lijkt en daarbij werd drie jaar geleden al veoorzien dat zelfs Rusland en ook China in het vizier komen. “Oorlog is geen Oplossing” ziet in deze ontwikkeling een levensgroot gevaar dat dringend moet worden afgewend. Geen sancties, maar dialoog; geen oorlog maar economische samenwerking en verdieping van de contacten tussen de verschillende samenlevingen.