“Als het besturen van drones geen PlayStation meer is …?”

Wanneer:
29/03/2018 @ 19:30 – 21:30
2018-03-29T19:30:00+02:00
2018-03-29T21:30:00+02:00
Waar:
Nivoncentrum Hengelo
Lodewijkstraat 1
7553 LB Hengelo
Nederland

Het HumanistischVerbond afdeling Zuid-oost Twente organiseert:

Na afloop van onze eerste discussieavond in maart 2017 brachten de leden de wens naar voren om ook in het komende seizoen weer een onderwerp in discussievorm te bespreken.
Daarom hebben wij nu uit de Tv-serie ‘Duivelse Dilemma’s van de omroepvereniging HUMAN de film ‘Drone’ gekozen met de vraag:
“Als het besturen van drones geen PlayStation meer is …?”
In de serie Duivelse Dilemma’s zetten prominente Nederlandse filmmakers in korte films hun personages voor een keuze tussen kwaden. In hun films vertalen zij actuele thema’s in persoonlijke dilemma’s. Bij de ontwikkeling van hun films worden zij bijgestaan door prominente Nederlandse filosofen, schrijvers en wetenschappers. Wat zij met elkaar gemeen hebben is de wil om met hun werk iets te veroorzaken dat beklijft en dat tot inzicht leidt. Hoe blijf je een goed mens onder extreme omstandigheden?

We beginnen de avond met het vertonen van de korte film “Drone”, waarin Victor, een voormalige F16-piloot, met drones een gevechtsmissie in een ver land uitvoert, totdat hij voor een onmogelijke keuze wordt gesteld. Daarna analyseren we welke dilemma’s er in de film voorkomen.
Na de pauze zien we vier korte commentaren van respectievelijk Raymond Thiry en Monic Hendrickx hoofdrolspelers, Wim Zwijnenburg van IKV Pax Christi en Bertil van Geel kolonel-vlieger en discussiëren we over de verschillende standpunten.
Virtuele trauma’s
Aanleiding voor de film van Van Heusden is een bericht in de krant.
Uit onderzoek blijkt dat trauma’s zich evengoed voordoen bij piloten die ‘virtueel’ mensen en dorpen kapot schieten als in een soort computerspel.
Kennelijk is het leven in twee werelden, die als dood en leven tegenover elkaar staan, niet te verdragen, als ze niet strikt gescheiden zijn.
NB. De begintijd is vervroegd naar 19.30 uur om meer tijd te
krijgen voor discussie.