5 jaar oorlog in Syrië: het einde nabij?

Wanneer:
14 april 2016 @ 19:30 – 21:30
2016-04-14T19:30:00+02:00
2016-04-14T21:30:00+02:00
Waar:
Vredestuin; in de Wonne
Noorderhagen 25
7511 EK Enschede
Nederland

14-4-16Vanaf 2015 organiseren wij “Vredestuin bijeenkomsten”. Deze bijeenkomsten hebben open karakter en de onderwerpen zijn over het algemeen actueel. De bedoeling is om met de toehoorders, na een inleiding, in gesprek te geraken.  Op donderdagavond 14 april a.s. organiseert Enschede voor Vrede vanaf 19.30 uur in de Wintertuin van de Wonne (Noorderhagen 25 in Enschede) de vierde Vredestuinbijeenkomst van dit nieuwe jaar.

Het onderwerp is: 5 jaar oorlog in Syrië: het einde nabij?

Het Syrië team van PAX vaardigt een inleider af: Jan-Jaap van Oosterze. Hij maakt deel uit van het Syrië team van Pax

Een vraagstelling kan o.a zijn: het idee om te gaan onderhandelen met ISIS als poging tot vredestichten, zoals voorgesteld door Jonathan Powell. Deze maand is ook een opinie-artikel van Kees Hulsman “We moeten gaan praten met Islamitische Staat” in Trouw verschenen. We weten: “BOMMENGOOIEN” IS GEEN OPLOSSING. Echter wat dan wel! Er is nu een voorlopige wapenstilstand. Werkt die wel. Verschillende partijen hebben eigen belangen om de strijd te laten voortduren , bijvoorbeeld Turken tegen de Koerden, enz. De oorlog in dat land ging vorige maand haar zesde jaar in en ondanks een breekbaar staakt-het-vuren tussen het regeringsleger en een aantal gematigder milities is in andere delen van het land de strijd met ISIS juist weer opgevoerd waar ook Nederlandse gevechtsvliegtuigen aan deelnemen.

Wat is er te verwachten van de derde poging om vredesbesprekingen in Geneve te beginnen? Wat zou de uitkomst kunnen zijn? Hebben ze enige kans van slagen zolang de strijd tegen ISIS doorgaat? Moet ISIS ook aan de onderhandelingstafel worden uitgenodigd, zoals sommigen voorstellen? En voor wie is er nog wel en voor wie geen plaats meer in een toekomstig Syrië? Of houdt het land op te bestaan?
Genoeg vragen om te bespreken met Jan Jaap van Oosterzee die al vele jaren als beleidsmedewerker bij PAX mede verantwoordelijk is voor het Midden-Oostenprogramma van deze vredesorganisatie die enkele jaren geleden ontstond uit de fusie van IKV en Pax Christi. En relevante vragen omdat voor een groeiend aantal Enschedeërs Syrië geen ver-van-mijn-bed-show is. In plaats van Syrische vluchtelingen bij de Europese buitengrenzen proberen tegen te houden, is het immers voor iedereen beter om de oorzaak aan te pakken: de oorlog waarvoor miljoenen Syriërs inmiddels hun land ontvlucht zijn.
Zoals altijd bent u ook nu weer hartelijk welkom en stellen we het ook weer op prijs als u deze uitnodiging verder zou willen verspreiden.