“Urenco: Verkopen of Sluiten?”

Wanneer:
26/10/2015 @ 19:30 – 21:30
2015-10-26T19:30:00+01:00
2015-10-26T21:30:00+01:00
Waar:
Theaterhotel Almelo
Schouwburgplein 1
7607 AE Almelo
Nederland

paneldiscussie o.l.v. Henk Nijhof
met Eric Smaling (Tweede Kamerlid SP)
en Hubertus Zdebel (Bondsdaglid Die Linke)
na een inleiding door Dirk Bannink (stichting Laka)

Enschede/Amsterdam, 16 oktober – Op maandagavond 26 oktober a.s. organiseren de stichting VEDAN (Vredes- En Duurzaamheids-Activiteiten Netwerkstad) en stichting Laka (documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie) een informatie- en politieke discussiebijeenkomst over de plannen van de Britse, Duitse en Nederlandse eigenaren van Urenco om het bedrijf te verkopen. De bijeenkomst waaraan in ieder geval het Tweede Kamerlid Eric Smaling (SP) en het Duitse Bondsdaglid Hubertus Zdebel (Die Linke) deel zullen nemen (met een aantal andere Kamerleden zijn we nog in gesprek) vindt plaats in het Theaterhotel Schouwburgplein 1 in Almelo (één van de weinig locaties in Almelo die niet door Urenco wordt gesponsord!) en begint om 19.30 uur.

De Nederlandse regering is bezig de verkoop van uraniumverrijkingsfabriek Urenco voor te bereiden. In mei 2013 werd die privatisering aangekondigd in een brief aan de Kamer, die daar in december 2013 een hoorzitting over organiseerde. Daarna bleef het stil, totdat afgelopen week de Britse media naar buiten brachten dat de Britse en Duitse regeringen met elkaar in gesprek waren over de vraag hoe Nederland tot meer meegaandheid te bewegen. Nederland stelt namelijk teveel voorwaarden aan de verkoop waardoor de verkoopprijs van Urenco daalt. Met name de Britse regering is vooral geïnteresseerd in de opbrengst van de verkoop; de twee Duitse elektriciteitsbedrijven RWE en E.ON, die samen het resterende belang van één-derde van de aandelen bezitten, willen deze aandelen verkopen omdat ze vanwege de Duitse “Atomausstieg” sowieso hun kernenergie-activiteiten willen beëindigen.

Minister Dijsselbloem zegt dat het geen zin heeft om het Nederlandse aandeel in staatshanden te houden omdat het Verenigd Koninkrijk haar aandeel ook verkoopt en dan het grootste deel in private handen is. Nederland zou volgens hem met een minderheidsaandeel niets meer te zeggen hebben. De Kamer, die ook al begint aan te dringen op meer duidelijkheid, is dit najaar een brief in het vooruitzicht gesteld waarin minister Dijsselbloem een aantal voorwaarden zal noemen voor de verkoop. Maar is verkoop van zo’n strategisch bedrijf überhaupt wel verstandig. Snijdt het argument van Dijsselbloem dat we wel moeten verkopen nu ook het VK verkoopt, wel hout? Hoe strenger de voorwaarden hoe lager de prijs die er voor geboden wordt. Wordt het (financiële) voordeel van de verkoop dan niet heel erg klein? En moet Urenco eigenlijk niet gewoon gesloten worden? We gaan toch op weg naar een duurzame energievoorziening waarin voor kernenergie geen plaats is? Bovendien werden we enkele weken geleden nog geconfronteerd met een ongeluk waarbij radioactieve straling buiten de fabriek werd gemeten vinden talloze uraniumtransporten dwars door Europa van en naar de Urencofabrieken in Almelo en Gronau plaats met alle gevaren van dien.

Over al deze en nog meer vragen gaat deze politieke paneldiscussie die vooraf zal worden ingeleid door Dirk Bannink van stichting Laka. Eenieder is van harte welkom.