Informatie Oranjemarkt op Koningsdag

STRALING STOPT NIET BIJ DE GRENS

Veel Twentenaren realiseren het zich niet, maar op zo’n 20 km van de grens bij Denekamp (40 km vanaf Enschede) bij Lingen staat een kerncentrale: de Emsland-centrale. Eigenlijk staan er twee kerncentrales, maar de in 1968 in bedrijf genomen kern-centrale Lingen I moest al in 1977, na een hele reeks grote en kleine ongelukken, gesloten worden. In 1978 werd met de bouw van Lingen II of Emsland begonnen die in 1988 in bedrijf werd genomen en waarschijnlijk tot 2022 blijft doordraaien. Ook deze centrale wordt al jaren en steeds vaker door grotere en kleinere (bijna-)ongelukken geplaagd.
plaatje kerncentrale Lingen en
kaartje Lingen t.o.v. Twente
Stichting VEDAN, Enschede – www.stichtingvedan.nl

KANKER BESTRIJDEN

Het is dan ook niet voor niets dat de Nederlandse regering afgelopen oktober jodiumtabletten heeft uitgedeeld aan 1,2 miljoen huishoudens die op minder dan 100 km afstand wonen van een kerncentrale, waaronder die in Lingen. Het gaat hierbij vooral om jongeren tot 18 jaar. Voor mensen ouder dan 18 jaar is de kans dat zij kanker krijgen na een nucleair ongeval kleiner, zo stelt de regering. Probleem is dat de deskundigen hierover ernstig van mening verschillen. Zo lopen de schattingen van het aantal dodelijke kankergevallen na de kernramp van Tsjernobyl, gisteren exact 22 jaar geleden, uiteen van 9.000 tot 60.000.
Als de overheid haar grondwettelijke verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid serieus wil nemen, moet ze haar burgers niet met jodiumtabletten tegen kanker beschermen, maar door over te gaan tot onmiddellijke sluiting van deze en andere kerncentrales die een regelrechte bedreiging vormen.
En dat geldt ook voor Urenco, het Brits-Duits-Nederlandse bedrijf dat ongeveer één derde van de totale wereldbehoefte aan splijtstof voor kerncentrales levert. Onder andere aan de kerncentrale van Fukushima. De claim van Urenco Almelo begin dit jaar kanker te kunnen helpen genezen is een gotspe. Het gaat bij deze medische isotopen, die ook op een andere manier vervaardigd kunnen worden, om hooguit een paar procent van de totale Urenco-omzet. Meer dan 90% van die omzet geldt nog altijd de kernenergiesector die de afgelopen decennia al meer kankergevallen heeft veroorzaakt dan Urenco met haar medische isotopen zegt te kunnen helpen genezen.
STOP LINGEN – STOP URENCO