Agenda

sep
1
zo
Sonntagspsaziergang Urenco Gronau. Alle uraniumverrijking stoppen, dus ook in Gronau @ Urenco, Gronau
sep 1 @ 13:00 – 15:00

Sonntagsspaziergang Urenco Gronau

Demonstratie tegen uraniumverrijking en tegen de nieuwe kernwapenwedloop

Deze keer is de Spaziergang gekoppeld aan de demonstratie in Münster (zie hieronder) Ieder is welkom om mee te doen en mee te fietsen.

Maar eerst nog even een herinering: wat is toch die Spaziergang: Al 30 jaar verzamelt zich in Gronau elke eerste zondag van de maand rond twee uur ’s middags een groep mensen bij de poort van Urenco aan de Röntgenstraße voor een zondagmiddagwandeling, waarbij vroeger om de Urenco-vestiging werd heen gelopen, maar het tegenwoordig meestal bij een picknick bij de hoofdpoort blijft. Urenco verrijkt in Gronau, Almelo en het Britse Capenhurst ongeveer 35% van de totale wereldbehoefte aan uraniumsplijtstof voor kerncentrales via een technologie die ook erg geschikt is voor kernwapens. Zo staat bedrijfsspionage bij Urenco Almelo aan het begin van de kernwapen-technologie van Pakistan, Iran en Noord-Korea.

Nu wat gebeurt er op zondag 1 september,  wat organiseert Enschede voor Vrede op die dag en waar kunt u aan deelnemen:

80 jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog
fietsen wij naar de stad van de Vrede van Munster
ca.zondag 1 september 2019
ca.13.00 uur vertrekken we vanaf de Alphatoren in Enschede
ca.14.00 uur maken we een korte stop bij Urenco Gronau
om deelnemers Sonntagsspaziergang mee te nemen
ca.14.55 uur stappen we in Ochtrup op de trein naar Münster
ca.15.38 uur verlaten we op Münster Zentrum Nord de trein
en fietsen we naar de Vredesmanifestatie
van de vredesorganisaties in en rond Münster
(zie het programma onderaan het bericht)

Ook uit andere windrichtingen komen vertegenwoordigers van vredesgroepen uit Münsterland en andere belangstellenden in georganiseerde groepen naar deze manifestatie gefietst en vanuit Osna-brück komen de vrijdag vertrokken deelnemers aan de Oecumenische Vredespelgrimage aangelopen.
Na afloop van het programma nemen we op Münster Hauptbahnhof iets te eten en vervolgens samen de trein van 19.08 uur die ons om 20.26 uur af zal leveren op station Enschede.
Deze activiteit vindt plaats in het kader van de reeds langer bestaande samenwerking tussen Enschede voor Vrede en de vredesbeweging in Münster en Münsterland en met het oog op de gezamenlijke herdenking van het Einde van de Tweede Wereldoorlog komend voorjaar:
“75 jaar bevrijding aan weerszijden van de grens”

 

sep
7
za
Wake : VOOR VREDE, STOP DE OORLOG STOP DE GEWELDSPIRAAL @ Ei van Ko (stadhuis)
sep 7 @ 12:00 – 13:00

Nog steeds is er oorlogsdreiging: de VS en Iran. De president van de Verenigde Staten speelt op een gevaarlijke manier een soort STRATEGO om iets (elimineren van kernbewapening) bij Iran af te dwingen en Iran doet eraan mee.  Hij, Trump,  wil daarbij proberen meer support te winnen onder zijn bondgenoten. Iran zet de            “bondgenoten” onder druk. Dit was het verhaal van vorige maand. De situatie is nog steeds ongewijzigd.

Op 7 juli 2017 stemde een meerderheid van de VN-lidstaten voor een algemeen verbod op kernwapens. De (semi-)kernwapenstaten, waaronder Nederland en Duitsland, stemden tegen, omdat beide landen kernwapens “te leen” hebben van de VS die zich op hun grondgebied bevinden. Het verdrag dat verdere verspreiding tegen moet gaan, zou voldoende zijn.
Op de vooravond van de 74ste herdenking van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus a.s. verliep op 2 augustus jl. het INF-verdrag waarmee de VS en Rusland hun kernwapenvoorraden beperk(t)en en dreigt een oorlog vanwege de voor kernwapens benodigde uraniumverrijking door Iran!
Sinds een aantal jaren zien we een ware geweldspiraal van oorlog en terreur, van aanslagen en steeds hardere taal tegen bepaalde bevolkingsgroepen. De schrik slaat ons om het hart en we vragen ons af waar dit allemaal toe zal leiden. Blijft deze escalatie almaar doorgaan of komt er toch ooit een einde aan?

En daarom staan we weer  zaterdag in de wake met onze spandoek.

Eigenlijk is het  vanzelfsprekender dat wij elke dag eraan worden herinnerd  aan wat de geschiedenis ons te vertellen heeft ten behoeve van de wereld(vrede). Leren wij wel van al die ervaringen, of vergeten wij snel en geven wij deze die niet door aan een ieder? Dat zijn de vragen die we ons dienen te stellen. Enschede voor Vrede probeert elke eerste zaterdag van de maand bij het stadhuis te Enschede ons aan die vragen te herinneren.

STOP DE OORLOG
STOP DE GEWELDSPIRAAL EN STREEF NAAR VREDE

 Steeds weer worden we opgeschrikt door terreuraanslagen of oorlogshandelingen, ver weg en dichtbij, door anderen, maar ook door zogenaamd in onze naam door het Westen. We zien een ware geweld-spiraal van oorlog en terreur en van steeds hardere taal tegen bepaalde bevolkingsgroepen. De schrik slaat ons om het hart en we vragen ons af waar dit allemaal toe zal leiden. Blijft deze escalatie almaar doorgaan of komt er toch ooit een einde aan?

Sinds zaterdag 6 mei 2017 houdt Enschede voor Vrede elke eerste zaterdag van de maand op het Ei van Ko een wake tegen oorlog en geweld van 12.00 uur tot 13.00 uur.

Iedereen die de hierboven genoemde zorg deelt is welkom zich voor kortere of langere tijd bij de wake aan te sluiten

U bent van harte welkom
u bij deze wake aan te sluit