Agenda

dec
14
do
KILLERROBOTS en ETHIEK @ Vredestuin in Concordia
dec 14 @ 19:30 – 21:00

ETHIEK en KILLERROBOTS

 

Robots zijn niet meer weg te denken in ons leven. We maken er gebruik van, zelfs zonder dat we het weten. De robots worden steeds geavanceerder en intelligenter en we kunnen ze overal gebruiken om ons leven aangenamer en gemakkelijker te maken. Zij zijn echter (nog) afhankelijk van de software die de mens erin stopt. Het ligt dus aan die mens of de robot positief of een negatief middel is. Wie controleert de mens, die de software maakt en/of het doel bepaalt waarvoor de robot gebruikt wordt. Zijn er regels, normen, wetten voor het gebruik, dan wel het fabriceren van robots en de software.De mens heeft ook bedacht om robots te gebruiken voor veiligheid, maar ook voor oorlog/ het doden van mensen, dus tegen de mensheid. Robots zijn een nieuw fenomeen en dat roept vele vragen op die ons bezighouden. Vanavond, 14 december,  hebben we majoor Ilse Verdiesen uitgenodigd. Zij is wetenschapper en houdt zich bezig met ethiek rond killerrobots. Zij spreekt liever van ‘Ethiek van Autonomous Weapons’  .  Gaat ethiek en killerrobots wel samen? Wat heeft ze te vertellen. Het beloofd een interessante avond te worden. De toegang is gratis en iedereen is welkom

jan
6
za
Wake : VOOR VREDE, STOP DE OORLOG STOP DE GEWELDSPIRAAL @ Ei van Ko (stadhuis)
jan 6 @ 12:00 – 13:00

STOP DE OORLOG
STOP DE GEWELDSPIRAAL EN STREEF NAAR VREDE

Sinds een aantal jaren zien we een ware geweldspiraal van oorlog en terreur, van aanslagen en steeds hardere taal tegen bepaalde bevolkingsgroepen. De schrik slaat ons om het hart en we vragen ons af waar dit allemaal toe zal leiden. Blijft deze escalatie almaar doorgaan of komt er toch ooit een einde aan?

We staan hier, elke eerste zaterdag van de maand, van 12 tot 13 uur op het Ei van Ko (stadhuis in Enschede), omdat we vinden dat het zo niet door kan gaan, dat geweld niet met geweld bestreden kan worden, dat muren afgebroken moeten worden en overheden en bevolkingsgroepen samen moeten werken om de echte problemen op te lossen.

U bent van harte welkom
u bij deze wake aan te sluiten.

 

jan
7
zo
Sonntagsspaziergang Urenco Gronau @ Urenco, Gronau
jan 7 @ 14:00 – 15:00

 

Elke eerste zondag in de maand, om twee uur, verzamelen zich een aantal  Nederlandse en Duitse mensen bij de vestiging van Urenco in Gronau. Het is een protestgebeuren tegen het uranium verrijkingsindustrie

Doorgaans is de mogelijkheid geboden rond het terrein te wandelen om op deze manier actie te plegen. Of er gewandeld wordt of niet, door er te zijn geeft men blijk te protesteren.

Iedereen is welkom  om aan de tocht mee te doen.